Címlap Hírek Van erő az aranyban! Van Eck most indítana arany ETF-t

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Van erő az aranyban! Van Eck most indítana arany ETF-t
2013. március 12. kedd, 09:47

 

Conclude Daily Gold

A Van Eck vezérkara az amerikai tőzsdén. Forrás: American Stock Exchange, Conclude Zrt.

A világ 8., az USA 5. legnagyobb ETF-kezelője, az amerikai Van Eck egy aranyba és egy ezüstbe fektető ETF indításához kérte az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet engedélyét, ami azt sugallja, bízik a sárga nemesfém drágulásában.

A több mint 250 intézmény – magánbankok, biztosítók, nyugdíjalapok, alapítványok és kórházak –vagyonát kezelő, az első, aranybányászati részvényekbe fektető ETF-jének elindítása óta már mintegy 50 ETF-t kialakított Van Eck – mely 4,76 százalékos tulajdonosa Dél-Afrika második legnagyobb aranytermelőjének, a Gold Fields Ltd.-nek – kérte az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet engedélyét egy arany és egy ezüst ETF indításához.

A két tőzsdén kereskedett befektetési alap újdonsága az lenne, hogy lehetővé tenné a befektetőknek, hogy befektetési jegyeiket fizikai nemesfémekre váltsák át. Ilyen ETF-t jelenleg a 10 milliárd dollárt kezelő kanadai Sprott Inc. működtet. A legtöbb nemesfém ETF kezelője vagy nem engedi meg részvényeseinek, hogy fizikai nemesfémekbe tegyék pénzüket, vagy rendkívül magas kezelési díjat számítanak fel, áthárítva a fizikai beváltással kapcsolatos extraköltségeiket. A két új termék kiegészítené a Van Eck árupiaci fókuszú ETF-portfólióját, mely többek között két aranybányászati (Gold Miners és Junior Gold Miners) alapot is tartalmaz. A mostani két ETF elindításának szándéka azért érdekes, mert míg az ezüst ETF-k iránt jelenleg óriási a kereslet, minek következtében állományuk március 7-én újabb rekordot döntve, 19 658 tonnára kúszott, addig az arany ETF-ké a javuló világgazdasági növekedési kilátások miatt 2489 tonnára esett.