Címlap Hírek Mit ide vámemelés, folytatódik az aranyvásárlási láz Indiában!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Mit ide vámemelés, folytatódik az aranyvásárlási láz Indiában!
2013. március 22. péntek, 08:16

 

Conclude Daily Gold

Hiába triplázta meg az indiai pénzügyminisztérium az aranybehozatali vámot tavaly két lépésben – 2-ről 6 százalékra –, hogy megállítsa folyó fizetési mérlege 2012-es rekordhiányának további növekedését, ezzel sem tudta megfékezni a sárga nemesfém iránti keresletet.

A világ második legnépesebb, közel 1,2 milliárdos országának polgárainak aranyfogyasztása 262 tonna volt Aranyékszer-vásárló Mumbaiban. Forrás: AP, Conclude Zrt.2012 utolsó negyedévében, ez 41 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Aranyrúdból és -érméből 51, -ékszerből 35 százalékkal vásároltak többet. Pedig a fizikai aranyba fektető globális ETF-k tavaly decemberben rekordszintre, 2632 tonnára emelkedett összállománya az év eleje óta 180 tonnával mérséklődött, és e tendencia alól a világ legnagyobb aranyfogyasztójának számító India sem tudta kivonni magát: az ottani ETF-k fizikai aranytulajdona június óta először esett.


A magánszemélyeket viszont még az sem tántorította vissza, hogy az indiai aranyárak rekordszintre emelkedtek az év eddigi részében, szemben a sárga nemesfém csökkenő világpiaci jegyzésével. Aranykeresletük – amit az ország gazdasági növekedésével kapcsolatos optimizmusuk fűt – Somasundaram P. R., a World Gold Council Indiáért felelős ügyvezető igazgatója szerint az idén elérheti a 960 tonnát, ez 11,1 százalékkal haladná meg a tavalyi 864 tonnát. Az arany az olaj után India második legnagyobb importterméke, a háztartások 18 ezer tonnánál is többet halmoztak fel belőle, melynek több mint 900 milliárd dolláros értéke az ország GDP-jének 50 százalékával egyenlő. „Az ország lakosságának mintegy fele 25 év alatti, ennek következtében 2020-ig évente 15 millió házasságkötésre kerülhet sor, ami 500 tonna aranyvásárlást vonhat maga után, abból kiindulva, hogy ezek szokták kitenni az esküvői kiadások 30-50 százalékát” – mutatott rá Nilesh Mundra, az ICICI privátbank befektetési stratégája.

Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.