Címlap Hírek Ötven százalékos indiai aranyimport-vámemelés

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ötven százalékos indiai aranyimport-vámemelés
2013. január 22. kedd, 07:18

 

Conclude Daily Gold

A világ legnagyobb aranyvásárlója, India 4-ről 6 százalékra emelte a sárga nemesfém behozatalára kivetett vámot, hogy megfékezze az egyre nagyobb méreteket öltő aranyimportot és az emiatt tavaly rekordhiányt elért folyó fizetési mérlege további romlását – közölte egy pénzügyminisztériumi illetékes Új-Delhiben.

 Az indiaiak – a kínaiakat megelőzve – hagyományosan a legnagyobb aranyvásárlók a világon, az Arany Ékszerüzlet Indiában. Forrás: AP, Conclude Zrt. Világtanács előzetes számításai szerint tavalyi keresletük elérte a 800 tonnát. Így próbálnak védekezni az indiaiak országuk magas inflációja ellen. A szeptembertől decemberig tartó fesztivál- és esküvői szezonra készülve azonban az aranykereskedők tavaly még a szokásosnál is jobban feltöltötték készleteiket, ami a legnépesebb ország folyó fizetési mérlegének hiányát a tavalyi év harmadik negyedévében a GDP 5,4 százalékát kitevő rekordszintre taszította. Különösen Thaiföldről áramlott be jelentős mennyiségű arany a két ország között meglévő szabadkereskedelmi egyezmény leple alatt.

A hiány finanszírozási szükséglete annyira megnövelte India külföldi tőkebevonási igényét, ami már-már az 1991-es fizetési mérleg válsággal fenyeget. Akkor a központi bank csak 47 tonna aranya Európába szállításának fedezeteként kapott kölcsönből tudta megakadályozni az államcsődöt. „Nehéz felmérni az aranyimport-vám emelésének hatását a folyó fizetési mérleg deficitjére, de az valószínűleg csökkentően hat az aranykeresletre” – mondta újságíróknak Arvind Mayaram gazdasági minisztériumi államtitkár. Pedig a tavalyi márciusi importvám-szigorítás – mely során 2-ről 4 százalékra emelték az aranyra kivetett vámot –, az adóemelések, valamint az indiai aranyárak tavalyi 13 százalékos drágulása sem vetették vissza a sárga nemesfém vételét. Ezért az indiai aranyipar képviselői a mostani intézkedéstől is csak mérsékelt keresletcsökkenést várnak. Mohit Kamboj, a Bombay Bullion Association elnöke szerint az importvám legfeljebb a költségvetési bevételeket növeli, az importot viszont aligha fogja vissza. A mostani importvám-emelés hírére a 10 grammos arany ára 0,9 százalékkal, mintegy 570 dollárra nőtt az indiai tőzsdén. Mivel India az arany legnagyobb globális vásárlója, importszintje jelentős hatással van a világpiaci árakra.

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.