Címlap Hírek Új módszerrel olcsóbb lehet a platina és a palládium feldolgozása

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Új módszerrel olcsóbb lehet a platina és a palládium feldolgozása
2013. március 25. hétfő, 08:51

 

Conclude Daily Gold

Az ausztrál Murdoch University kutatói által kifejlesztett új eljárással a platinát és a palládiumot a jelenleginél gyorsabban és kisebb költséggel lehet kinyerni. Kérdés, ez hogyan hathat az árfolyamukra?
Platina és palládium. Forrás: www.businessinsider.com, Conclude Zrt.

A két professzor, Dr. Chun-Yang Yin és Dr. Aleksander Nikoloski mikrofluidikai megközelítése a Platina-csoporttagok, valamint a ritkaföldfémek tisztítási technológiáját változtathatja meg. Koncepciójukat egy kísérlet során már bizonyították, mely során platinát és palládiumot vontak ki. Az új eljárással a jelenlegi kettővel szemben már egy lépésben lehet kinyerni a nemesfémeket oly módon, hogy kivonó oldatot pumpálnak két nagyon finom mikrocsatornán keresztül egy úgynevezett Pyrex mikrochipbe.

E nanoszintű kölcsönhatás eredményeként egyetlen másodperc alatt a kivonat 99 százalékát lehet megőrizni. E technika nemcsak rövidebb, ezáltal gyorsabb a jelenleginél, hanem e módszerhez kevesebb helyre is van szükség, melyek összességében a platina- és palládium Palládium kioldása. Forrás: Johnson Matthey, Conclude Zrt.feldolgozási költségeinek csökkenéséhez vezethetnek. A Platina-csoporttagok természetes forrása véges, ezzel szemben kiterjedt használatuk (autókatalizátorok, elektronikai eszközök, űreszközök, orvosi eszközök, ékszerek) miatt keresletük egyre nő. Ezek az elemek igen kis mennyiségben vannak jelen az érceikben, így termelési költségeik jelenleg nagyok. Szakértők egyenesen azt állítják, hogy a használt autókatalizátorokból minél nagyobb mértékben történő visszanyerésük lehet az egyik megoldása a világ nemesfémproblémáinak. A két professzor új eljárása azért is nagy jelentőségű, mert az egyre jobban elterjedő mikrofluidikát eddig csak az orvostudományban és a gyógyszergyártásban használták, ez az első alkalom, hogy az ipari ásványok feldolgozásánál is bevethetik. Hogy aztán az új eljárás által okozott költségcsökkenés milyen hatással lehet a platina és a palládium áraira, s emiatt az azokat felhasználók, például az autógyártók is mérséklik-e értékesítési áraikat, az a jövő zenéje.

 

Forrás: Murdoch University, Conclude Zrt.