Címlap Hírek Az iPhone az igazi aranybánya!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az iPhone az igazi aranybánya!
2013. április 04. csütörtök, 09:37

 

Conclude Daily Gold

Az iPhone aranytartalma 300-szor nagyobb, mint az átlagos aranybánya kőzeteké – állítja Ken Beyer, a használt elektronikai eszközök újrahasznosításával foglalkozó Cloud Blue vezérigazgatója.
Forrás: 911Metallurgist, Conclude Zrt.
Bármilyen furcsa, de ez igaz. Az elektronikai eszközök egyes alkatrészei nemesfémekből – aranyból és a Platina-csoport tagjaiból – készülnek, s mivel azok ára az utóbbi években történelmi magasságokba szökellt, a gyártó cégek törekednek a használt eszközökben lévő nemesfémek újrahasznosítására. A nemesfém-tartalommal magyarázható a kanadai 911Metallurgist nevű bányamérnöki és tanácsadó cég szerint, hogy például az amerikai AT&T cég újrahasznosított 16 gigabájtos Apple iPhone 4-esének ára 178 dollár volt, de a kifutóban lévő 8 gigabájtos Apple iPhone 3 is 47 dollárt kóstált, míg a Motorola Droid X típusú mobiltelefonja 35 dollárt.

Az Environmental Literacy Council kutatása szerint a mobilozók többsége másfél évente cseréli le maroktelefonját egy többet tudó modellre. Az idén eddig újrahasznosított telefonok fele iPhone volt. Az érdeklődést tükrözi az is, hogy a Google-n tavaly már ugyanannyian kerestek rá az iPhone újrahasznosítására, mint a vásárlására. Az Apple például az USÁ-ban arra bíztatja klienseit, hogy küldjék el használt iPhone-jukat, iPad-jüket, asztali számítógépüket vagy laptop-jukat, és ha annak van pénzügyi értéke, akkor egy ajándékkártyát ad, ha nem, akkor újrahasznosítja a mobilt (erre Magyarországon még nincs lehetőség). Egy törött iPhone 5-ös 90 százalékát például rendbe hozzák és újraértékesítik, 10 százalékát újrahasznosítják.

 
A perui Yanacocha aranybánya. Forrás: commons.wikimedia.org, Conclude Zrt.Egy iPhone 5-ös stílszerűen 5 fajta nemesfémet tartalmaz. A legnagyobb súlyban, 0,88 unciát (1 USA uncia=28,34 gramm) alumíniumból, ám ennek értéke csak 5 dollárcent. A legtöbbet, 1,58 dollárt a 0,0012 unciát kitevő arany éri, de egységár alapján az aranynál századannyi platinatartalom a legdrágább. A 0,56 unciányi réz 12, míg a 0,012 unciányi ezüst 36 centet ér. Miután egy iPhone 5S 112 grammot nyom, legalább 8900 darab iPhone-t kell összegyűjtenünk, hogy meglegyen az 1 tonna. Mindezekből az következik, hogy 1 tonnányi iPhone 5-ös 275 gr/tonna aranyat tartalmaz, 300-szor többet, mint amennyit a híres perui Yanacocha komplexumban kitermelt nemesfém tonnája. Rézből 13-szor többet, mint amennyire a chilei Escondida bánya képes, az ezüsttartalom 6,5-szer haladja meg az ausztrál Cannington bánya kitermelési hozamát. Mindössze a platina összevetésében marad alul az iPhone 5, annak tonnájában ugyanis 3,3-szer kevesebb van, mint amennyit a dél-afrikai Bushveld komplexumban felszínre hoznak. Ez azt jelenti, hogy az eddig piacra dobott 45 millió darab iPhone 5 elkészítéséhez a Yanacochá-ból 1,6 millió tonna aranyat, az Escondidá-ból 68 ezer tonna rezet, a Canningtonból 33 ezer tonna ezüstöt kellett volna kitermelni. Az iPhone-ok működtetéséhez – például a beszéd vagy a vibráló funkcióhoz – még nyolcféle ritkaföldfém beépítése is szükséges, ezeknek azonban a rendkívül alacsony koncentrációjuk miatt jelenleg csak kevesebb, mint egy százalékát lehet újrahasznosítani – közölte Christian Ekberg, a svéd Chalmers University of Technology professzora.

Forrás: 911Metallurgist, Apple, Conclude Zrt.