Címlap Hírek Egy nap alatt 300 millió dollárt bukott a befektetési guru

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Egy nap alatt 300 millió dollárt bukott a befektetési guru
2013. április 15. hétfő, 09:58

 

Conclude Daily Gold

A milliárdos hedge fund menedzser, John Paulson személyes vagyona több mint 300 millióval, befektetései 62 millióval értékelődtek le pénteken amiatt, hogy az arany árfolyama közel kétéves mélypontjára, 1500 dollárra esett. S vesztesége ma tovább nőhet, miután a sárga nemesfém jegyzése már 1400 dollár alá is benézett.


John Paulson. Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.A Paulson & Co. 9,5 milliárd dollárjának 85 százaléka fekszik aranybányászati cégekben. Ebből a legértékesebb az Afrika legnagyobb aranybányászati cégében, az AngloGold Ashantiban birtokolt 7,35 százalékos pakett, melynek árfolyama 5,46 százalékkal zuhant a pénteki eladások során. A Paulson-cég AngloGold-részesedésének közel 576 millió dolláros értéke már egyharmaddal volt alacsonyabb a tavaly év végi 885 milliónál. Paulson arany befektetési alapja az idén, március végéig 28 százalékkal értékelődött le. 

 

A péntektől tartó pánikot szakértők az aranypiacon 2013-ban kialakult negatív befektetői hangulat logikus következményének tartják, de a ravaszt a központi bankok aranyeladásai húzták meg. Mindenekelőtt Ciprusé, mely az IMF és az Európai Bizottság 10 milliárd eurós mentőcsomagjának elnyerése feltételeként 13,9 tonnás aranytartalékai több mint 70 százalékát kénytelen pénzzé tenni, amely a jelenlegi árfolyamon mintegy 524 millió dollár ér. Bár az idei év első felében az arany továbbra is nyomás alatt maradhat, hamarosan ismét olyan vonzó szintekre kerülhet a jegyzése, ami láttán sok új pénz indul el a sárga nemesfém irányába, miközben a rengeteg árfolyamesésre játszó, short pozíciót is zárni kell valamikor.

Az AngloGold Ashanti részvényei már csak közel a felét érik a fél évvel ezelőttinél

Az AngloGold Ashanti részvényei már csak közel a felét érik a fél évvel ezelőttinél; Forrás: Bloomberg, Reuters; Conclude Zrt.

 

Az arany unciája hétfőn Hong Kongban már 1427 dollár alatt is gazdát cserélt

 

Az arany unciája hétfőn Hong Kongban már 1427 dollár alatt is gazdát cserélt; Forrás: Bloomberg, Reuters; Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Bloomberg, Reuters, Conclude Zrt.