Címlap Hírek Már biztos: lesz népszavazás Svájc aranytartalékáról!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Már biztos: lesz népszavazás Svájc aranytartalékáról!
2013. április 19. péntek, 09:11

 

Conclude Daily Gold


A svájci kancellária hitelesítette azt a jobboldali csoport – a Svájc Néppárt, a szélsőjobboldali Svájci Demokraták és a Lega dei Ticinesi pártfogásával – által összegyűjtött 106 052 aláírást, ami ahhoz kellett, hogy az alpesi ország polgárai népszavazáson dönthessenek arról, a zürichi jegybank hazahozassa-e az USA-ban lévő 1040 tonnás aranytartalékát, egyúttal rögzítsék-e az alkotmányban, hogy a Swiss National Bank köteles eszközeinek minimum egyötödét a sárga nemesfémben tartani. Ez a jelenlegi szint duplája, s az 1040 tonnás kereslet az arany jelent
ős áremelkedéséhez vezethet. 

A svájci nemzeti bank bejárata. Forrás: theintellblog.com, Conclude Zrt.A svájci nemzeti bank bejárata. Forrás: theintellblog.com, Conclude Zrt.
A svájci népszavazás pikantériája, hogy annak sikere esetén tulajdonképpen csak visszaállna az egy évtizeddel korábbi helyzet. A Swiss National Bank ugyanis 1999-ben még 2590 tonnás aranytartalékkal rendelkezett, amit a Nemzetközi Valutaalap nyomására faragott le fokozatosan 1040 tonnára. Erősen kérdéses azonban, a zürichi jegybank képes lesz-e megfelelni az esetleges aranyvételi kötelezettségének.

Hiszen amellett, hogy vészesen fogynak a Föld aranykészletei, az utóbbi időben széles körben elterjedt a pletyka, miszerint az aranytartalékokat őrző intézmények fizikailag nem rendelkeznek annyi sárga nemesfémmel, mint amilyen értéken azokat a kimutatásaikban szerepeltetik. Emiatt az aranytartalékkal rendelkező országok attól tartanak, ha a tulajdonosok elkezdik kivenni tartalékaikat, akkor az utolsóként ébredőknek már nem jut belőlük. A világ vSvájci aranyrúd. Forrás:goldratefortoday.org, Conclude Zrt.ezető aranycégeit tanácsaival ellátó Keith M. Barron – akinek jelentős szerepe volt az elmúlt negyedszázad egyik legnagyobb, 13,7 millió unciás aranyfelfedezésében – azt állítja, az arany és az ezüst vezető nagykereskedője, a London Bullion Market Association (LBMA) már nem képes kielégíteni a fizikaiarany-igényeket, miközben információi szerint a holland ABN Amro, a kanadai Scotiabank és a svájci UBS már ki is fogyott a sárga nemesfémből. Ciprus bejelentése, miszerint az IMF és az Európai Bizottság 10 milliárd eurós mentőcsomagja elnyerése feltételeként 10 tonnát értékesít 13,9 tonnás aranytartalékából csak kis mértékben növelheti a szűkös kínálatot. Már ha fizikailag megvan az arany – veti fel Baron, szerinte ugyanis az már vagy hússzorosan el van zálogosítva. Ami azt jelentené, hogy nincs is mit eladniuk a ciprusiaknak. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Németország 7 évet adott a 3391,3 tonnás aranytartalékából a feltételezések szerint mintegy 1400 tonnát őrző USÁ-nak, hogy abból 300 tonnát visszaszolgáltasson a Bundesbankhoz.

 


 

Svájc a hetedik legnagyobb aranytartalékkal rendelkezik a világon

 

world official gold holdings, Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt

 

 

Forrás: World Gold Council, King World News, Conclude Zrt.