Címlap Hírek Az amerikaiak komolyan aggódnak a FED aranya miatt

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az amerikaiak komolyan aggódnak a FED aranya miatt
2013. január 16. szerda, 09:07

 

Conclude Daily Gold

Nem nyugszanak az amerikaiak: az államadósságot mérséklendő ezermilliárd dolláros platinaérme kibocsátása után most azért indítottak petíciót, hogy független auditor ellenőrizze, fizikailag megvan-e az USA 8100 tonnát kitevő aranytartaléka.

A Fort Knox-i aranyraktár. Forrás: John Atkinson’s website, Conclude Zrt.

Az USA kincstárának 2012. december 31-ei adatai szerint az Egyesült Államok 261 millió uncia aranytartalékát négy helyen tárolják: Denverben, Fort Knoxban, West Pointban és a New York-i FED-nél. Az aranyrudak aranytartalmát és súlyát utoljára 1953-ban állapították meg, ezért időszerűnek és indokoltnak tűnik a petíciót megfogalmazók igénye. Különösen, hogy az utóbbi időben széles körben elterjedt a pletyka, miszerint nem akkorák az aranytartalékok, mint amilyen értéken az azokat őrző intézmények kimutatásában szerepelnek, s emiatt az aranytartalékkal rendelkező országok attól tartanak, ha a tulajdonosok elkezdik kivenni tartalékaikat, akkor az utolsóként ébredőknek már nem jut belőlük.

A lavinát a papíron mintegy 3400 tonnás aranytartalékkal rendelkező Németország indította el, amikor tavaly tavasszal bejelentette, a New York-i FED-nél tárolt aranytartalékából mintegy 150 tonnát hazahozat. Nem véletlen, hogy az aláírásgyűjtők arra is fényt kívánnak deríteni, kik az USA aranytartalékának valódi tulajdonosai, abból a kormány mennyit adott kölcsön, illetve értékesített bankoknak és kereskedőknek, továbbá cserélt el swap-ügyletek keretében nem-állami  intézményeknek, köztük külföldi kormányoknak. Hogy a vizsgálat objektív és hiteles legyen, azt a petíciót megfogalmazók az USA pénzverdéjétől, a Kincstártól, az amerikai számvevőszéktől, a felügyelettől és a FED-től független auditorokra bízná. Van esély a kezdeményezés sikerére, hiszen az egy héttel ezelőtti inForrás: oroszvilag.hu; Conclude Zrt.dulás óta, szerda reggelig, már több mint 5 ezer aláírás gyűlt össze a Fehér Ház hivatalos honlapján, s ha az aktivitás üteme nem csökken, a február 8-ai határidőig összegyűlhet annyi szignó, hogy Washingtonnak érdemben foglalkoznia kelljen a javaslattal.

Esélytelennek tűnik ugyanakkor az a petíció, amely az aranystandardhoz való visszatéréshez gyűjt híveket, azzal érvelve, hogy az stabilizálná a gazdaságot és pénzügyi biztonságot nyújtana a középosztály számára. A kiírók szerint a dollár aranyra való átválthatóságát biztosító rendszer 1971-es feladása az oka annak, hogy azóta a dollár – mint fogalmaznak – katasztrófálisan leértékelődött, ezzel szemben az arany ára a „sztratoszférába” emelkedett. Bírálják a túláradó fantáziájú úgynevezett „gazdasági szakértőket”, akiknek köszönhetően az amerikai devizát ma a bürokraták szeszélyei mozgatják. Az arany viszont szerintük a vagyon kézzelfogható mértéke, a munka megfelelő ellenszolgáltatása, egy olyan áru, amelyet csodálnak, kereskednek vele, ráadásul még menedéket is nyújt a korrupció és az infláció ellen. Ám a január 2-án indult kezdeményezéssel szerda reggelig mindössze 1705-en értettek egyet, így elérhetetlennek tűnik a hiányzó 23 295 aláírás megszerzése az előírt határidőig.

Forrás: White House, Conclude Zrt.