Címlap Hírek Viszik az aranyat, mint a cukrot - hiány világszerte!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Viszik az aranyat, mint a cukrot - hiány világszerte!
2013. április 23. kedd, 12:57

 

Conclude Daily Gold


Nem tud lépést tartani az aranykínálat az árcsökkenés miatt megugrott kereslettel: a világ tavalyi sárganemesfém-forgalmának
közel egyharmadát adó Dubai kifogyott az aranyrudakból és -érmékből, a kínai nemesfém-tőzsdén pedig az aranyhiány miatt szerdáig felfüggesztették a kereskedést, addigra várják a szállítmányt Svájcból és Londonból. Itthon is felpörgött az aranyrudak kereslete.
Aranyékszer-üzlet Indiában. Forrás: thenational.ae, Conclude Zrt.

A megugró vételek hatására az arany ára egy hét alatt 100 dollárral emelkedett, unciája kedd reggel 1427 dolláron cserélt gazdát a tőzsdéken. Egyértelműen a múlt hétfőig tartó árzuhanás lendítette fel a vásárlási kedvet – olvasható Aram Shishmanian, a World Gold Council (WGC) elnök-vezérigazgatója minap kiadott közleményében.

A magánszemélyek világszerte – Indiában, Kínában, az Egyesült Államokban és Európában – megrohamozták az aranykereskedőket, mert az évek óta nem látott alacsony áron már kedvezőnek tartják betárazni a sárga nemesfémből. A vásárlók még a magasabb – unciánként Mumbaiban 26, Sanghajban 6 dolláros – vételi jutalékot is hajlandók leperkálni, csak hogy befektetésként vagy ékszerként minél több aranyat birtokoljanak. Indiában több mint tízszeresére szökött a forgalom Mumbaiban, ahol pedig az árcsökkenéstől függetlenül az arany amúgy is a befektetők kedvenc eszköze. India a március végén zárult 12 hónapban 38 milliárd dollár értékben importált a sárga nemesfémből. Kínában a tavalyi 832,18 tonnás aranyfogyasztás 9,35 tonnával haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül aranyékszerekből 503,75 tonna Argor aranylapka, Forrás: Conclude Zrt.fogyott, 10,09 tonnával több, mint 2011-ben. Igaz, az arany ETF-kből való kiáramlás gyengítette a sárga nemesfém iránti bizalmat.


A Magyarországon legnagyobb forgalmú, 100 grammos Argor aranyrúdból annyi talált gazdára az utóbbi hetekben, hogy az előreláthatólag május közepéig nem lesz elérhető, mert a globálisan megnövekedett fizikaiarany-igényt nem tudja elég gyors ütemben utántölteni a finomító.


A WGC szerint az aranykereslet erős maradhat, s az unciánként 1400 dollár körül beindult vásárlási láz a következő hónapokban is kitarthat, sőt az Al Jazeera szerint még fokozódhat is, amennyiben egy negatív korrekció esetén még ennél is lejjebb mennének az árak. Ám mivel ezzel szemben a kínálat korlátozott, az arany ára hosszabb távon kilőhet, ami újabb nyomós érv lehet a vásárlásokra.

 

 

 

Az arany ára a vásárlási ház hatására az utóbbi napokban már elkezdett emelkedni

 

Forrás: World Gold Council, Al Jazeera, Conclude Zrt.

 

Forrás: World Gold Council, Al Jazeera, Conclude Zrt.