Címlap Hírek Kínai állami kézbe kerülhetnek a Barrick ausztrál aranybányái

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kínai állami kézbe kerülhetnek a Barrick ausztrál aranybányái
2013. április 25. csütörtök, 07:28

 

Conclude Daily Gold


A világ legnagyobb aranytermelője, a dél-afrikai Barrick Gold megválik három ausztrál bányájától, hogy enyhítsen a jelenleg 11,6 milliárd dolláros adósságterhén.

A Darlot bánya bejárata. Forrás:Barrick Gold, Conclude Zrt.
A Darlot, Granny Smith és Lawlers nevű, 2012-ben együttesen 452 ezer uncia aranyat, 768 dolláros unciánkénti költséggel kitermelő bányák elpasszolásában tanácsadóként a Merrill Lynch és az UBS segédkezik. Két állami tulajdonú kínai bányaipari cég, a Zijin Mining és a Shandong Gold Mining lehetnek a potenciális vevők.

A Zijin az ázsiai ország legnagyobb arany-, második számú réz-, valamint fontos cink-, wolfrám- és vasérc-termelője. Egy hete jelentette be, hogy a többségi tulajdonában lévő ausztrál Norton Gold Fields Ltd. felvásárolja a kontinensnyi országban működő kisebb versenytársát, a Kalgoorlie Mining Co-t, amitől aranykitermelése növelését és a termelési költsége csökkenését reméli.

Az Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában 27 bányát működtető Barricket az rengette meg, hogy a 8,5 milliárd dollár értékűre taksált chilei Pascua Lama projektjét a bíróság – az ivóvíz-szennyezéstől tartó lakosság nyomására – két hete leállíttatta.  Pedig azt szakértők a világ legambiciózusabb arany- és ezüstfeltáró vállalkozásának tartják. Az aranybánya-részvényekre amúgy is rájár a rúd, a sárga nemesfém idei leértékelődése miatt az ő árfolyamaik is estek. Ha viszont a Barricknek sikerülne kikecmeregnie az adósságcsapdából és újraindíthatná a chilei projektjét, akkor a mostani rekordalacsony árfolyamon való beszállás jó húzásnak bizonyulhat. A cég feljavításában már nem vesz részt  az alapító, magyar származású Peter Munk  aki Demján Sándorral közösen a magyarországi székhelyű TriGránit-csoportnak is a tulajdonosa –, miután lemondott igazgatósági társelnöki tisztéről.

A Barrick Gold részvénye közel tíz éve nem volt ilyen olcsó

 

A Barrick Gold részvénye közel tíz éve nem volt ilyen olcsó;Forrás: Reuters, Yahoo!, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Reuters, Yahoo!, Conclude Zrt.