Címlap Hírek A Demján-üzlettárs Munk kiszáll az aranybizniszből?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A Demján-üzlettárs Munk kiszáll az aranybizniszből?
2013. március 28. csütörtök, 15:16

 

Conclude Daily Gold

 

A Barrick Gold Corp. 2012. éves jelentésében tudatta a magyar származású Peter Munkaki Demján Sándorral közösen a magyarországi székhelyű TriGránit-csoportnak is a tulajdonosa –, hogy lemond az általa alapított, ma a világ legnagyobb aranybányászati cége igazgatósági társelnöki tisztéről.
Peter Munk. Forrás: Barrick Gold, Conclude Zrt.

Pedig az Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában 27 bányát működtető Barrick a számok alapján nem zárt rossz évet. Bár 3,8 milliárd dolláros nettó eredménye 15 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, 5,4 milliárd dolláros cash-flowja 1983-as alapítása óta a legmagasabb, ami megnyugtató hátteret adhat ahhoz, hogy a cég önerőből, külső forrás nélkül beruházzon, fejlesszen. Meglehet, ez már a tavaly nyáron belépett új menedzsment munkájának első gyümölcse.

A 85 éves Munk ugyanis már 2012 közepén elkezdte előkészíteni visszavonulását: Jamie Sokalsky személyében új vezérigazgatót nevezett ki a cég élére, egyúttal John Thorntont – a Goldman Sachs korábbi társelnökét, a pekingi Tsinghua University jelenlegi globális igazgatóját – vette maga mellé társelnöknek. A torontói székhelyű cég Sokalsky érkezése után masszív, 4 milliárd dolláros költségcsökkentést jelentett be. Erre szüksége is volt, hiszen kénytelen volt elhalasztani az Andokban – Chile és Argentína határán – található arany kitermelését célzó Pascua-Lama projektjét, emellett a tavalyi év utolsó negyedében 3,8 milliárd dollárt kellett leírnia a zambiai rézbányájától híres Equinox Minerals 7,8 milliárd dolláros 2011. évi felvásárlásához kapcsolódóan. Abban, hogy most Munk a maga helyére keres valakit, aki – mint fogalmazott – vérfrissítést hozhat a cég életébe, az is közrejátszhatott, hogy a Barrick-részvények árfolyama közel négy és fél éves mélypontra esett a tőzsdén, mely miatt a tulajdonosok egyre erősödő nyomást fejtenek ki, hogy a cég a teljesítmény javításával segítse elő befektetésük értékének növekedését. A Barrick részvényeinek 58,17 százaléka 2012 végén 603 intézményi befektető tulajdonában volt. Közülük a három legnagyobb: a Los Angeles-i Capital World Investors (3,9 százalék), a Van Eck Associates Corp. (3,4 százalék) – mely a világ 8., az USA 5. legnagyobb ETF-kezelőjeként két hete kérte az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet engedélyét aranyba és egy ezüstbe fektető ETF indításához –, valamint a Royal Bank of Canada (3 százalék). A részvényeseknek írt levelében Munk nem tért ki arra, mikor vonulna nyugdíjba, s utódlásáról a társaság sem közölt további részleteket. 

Négy és fél éves mélypontjukon forognak a Barrick részvényei a tőzsdén

Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.

 

Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.