Címlap Hírek Szárnyal a palládium: 14 százalékos drágulás 1 év alatt!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Szárnyal a palládium: 14 százalékos drágulás 1 év alatt!
2013. július 15. hétfő, 10:29

 

Conclude Daily Gold

Beigazolódni látszik a Conclude év eleji jóslata: a palládium az egyetlen fém, amelynek sikerült erősödnie az elmúlt évben: ma 14 százalékkal ér többet, miközben a platina, a réz, az arany és az ezüst árfolyama még mindig negatív tartományban tanyázik.


Forrás: www.bullionstreet.com, Conclude Zrt.Az egyiptomi katonai hatalomátvétel hatására megfordulni látszik a nemesfémek mélyrepülése. Ez csak tovább erősítheti a palládiumot, amely már eddig is lekörözte az aranyat, az ezüstöt, a rezet, miután a fémek közül egyedüliként drágult az utóbbi egy évben, árfolyama 14 százalékkal került feljebb. A világ – Oroszország után – második legnagyobb palládium-kínálatát adó Dél-Afrika termelői közül többeket sújt az elégedetlenkedő munkások sztrájkja miatti leállások, s hosszú távú megoldásra a szakszervezetek és a bányatársaságok között nem lehet számítani.

A megegyezés érdekében ugyanis a bányacégeknek növelniük kellene alkalmazottaik bérét és egyéb juttatásait, miközben a kitermelés már most is éppen hogy gazdaságos. A Dél-Afrikában a világ más részeinél mélyebben lévő bányák újraindítása nagyon nehéz és költséges, a bányászat leállásának lehetősége viszont túl nagy kockázat ahhoz, hogy friss tőke érkezzen a dél-afrikai bányákba. A dél-afrikai geopolitikai instabilitás is jelentős ronthatja a Platina-csoport keresleti-kínálati viszonyait. E fémek beépítése az autók katalizátoraiba kiemelkedően fontos ahhoz, hogy csökkenjen a személygépkocsik káros kibocsátása, a Platina-csoport tagjai pedig nem helyettesíthetők gazdaságosan. Az autóeladások világszerte növekszenek, különösen a feltörekvő országokban, ahol folyamatosan vezetik be a kibocsátási sztenderdeket. Emiatt a Platina-csoport iránti kereslet kiemelkedő az észak-amerikai, a japán és kínai autóiparban, ezzel szemben a kínálat rendkívül szűkös Dél-Afrikában.Palládium-bánya Dél-Afrikában. Forrás: Precious Metal News, Conclude Zrt.


A nagyobb stratégiai befektetők olyan biztonságos jogszabályi környezetű helyeket keresnek, ahol a fundamentumok annyira erősek, hogy a növekvő keresletet a csökkenő dél-afrikai kínálat közepette is képesek legyenek kielégíteni. Észak-Amerikában például egy kis junior Platina-csoport bányásztársaságnak hamar sikerült 6 millió dollárra szert tenni ahhoz, hogy Yukonban és Ontarióban erősen növelje kitermelését. A kereslet-kínálat egyenlőtlensége hosszú távon befolyásolja az árakat. A nemesfém bánya társaságok mostani leértékelődéséhez hasonlóra utoljára 2001-ben került sor, ami 30 éves mélypontot jelentett.  Valószínűleg most is hasonló folyamatokat látunk mint akkor. A fejlesztések, kutatások leálltak és némi időeltolódással ugyan, de hamarosan a kitermelési szintek is jelentősen csökkenhetnek megágyazva ezzel egy újabb emelkedő trendnek. Emiatt szakértők szerint a top junior bányák részvényeinek mostani alacsony árfolyamai jó beszállási pontot jelenthetnek. A befektetők elsősorban a jó minőségű eszközökkel, erős menedzsment és részvényesi támogatással rendelkező cégekre fókuszálhatnak. A jó minőségű projektek biztonságos jogszabályi környezetben egyre értékesebbé válhatnak, annak következtében, hogy nő az igény a biztonságos platina és palládium kínálat iránt.

 

 

Az arany és a palládium árfolyamának alakulása 2012 Juliusától; Forrás: Bullion Street, Conclude Zrt.

 

Forrás: Bullion Street, Conclude Zrt.

 

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük, hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442