Címlap Hírek A palládium lesz idén a sztár?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A palládium lesz idén a sztár?
2013. március 05. kedd, 08:13

 

Conclude Daily Gold

Míg az arany 7%-ot veszített értékéből, addig a palládium év elejéhez képest 2% pluszban van, unciája hétfőn közel 723 dolláron zárt. A FED további gazdaságösztönző intézkedéseinek hatására ugyanis jelentős mértékben nyíltak a fémre spekulatív határidős vételi pozíciók. 
Forrás: en.wikipedia.org, Conclude Zrt.

Az USA fiscal-cliff megállapodását követően a palládium – a platinával együtt – erősen kezdte a 2013-as évet, január 2-án 711 dollárért cserélt gazdát, majd a 750 dolláros szintet is túlszárnyalta. Ám miután a FED lebegtetni kezdte, hogy a harmadik mennyiségi lazító program a vártnál korábban véget érhet, negatív korrekció következett be a palládium jegyzésében is. Ennek ellenére a fundamentumai jól festenek. Dacára annak, hogy nemesfém, kereskedése eltér társaiétól, mindenekelőtt az aranyétól és az ezüstétől.


Utóbbiak ugyanis menedékeszközök, melyeket a befektetők a romló gazdasági körülmények miatt emelkedő kockázatok idején vesznek.  Ezzel szemben a palládium ciklikus árucikk, azt általában nem portfólió védelmi céllal keresik. Ezért akkor teljesít a legjobban, amikor a kockázatvállalási hajlandóság nő, gazdasági problémák esetén viszont a negatív befektetői szentiment a palládium árakra és az ETF-ek palládium-portfoliójára is csökkentően hat.

Kínai autógyárban. Forrás: www.inautonews.com, Conclude Zrt.

Elemzők szerint a palládium-árak akár 765 dollárra hághatnak a következő két hónapban, elsősorban amiatt, hogy növekvő keresletének kielégítéséhez immár évek óta nincs elegendő kínálat. Nemcsak az ipari felhasználók, hanem az árnövekedésben bízó befektetők is egyre jobban rávetik magukat a palládiumra. A nemesfémet leginkább az autókatalizátorok gyártásánál használják, márpedig a globális autóértékesítések 2012-ben – a történelem során először – meghaladták a 80 milliót, és az idén az észak-amerikai autóipar magához térése, valamint a kínai kereslet folytatódása eredményeként még ennél is nagyobb lehet. A kínai autógyártók szövetségének adatai szerint a világ második legnépesebb országában januárban 10 százalékkal több, közel 2 millió négykerekűt állítottak elő, ami 51,17 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét.

 

Az arany, ezüst és palládium árfolyama 2009-től napjainkig; Forrás: Infomine.com; Conclude Zrt.

 

A palládium – és a platina – keresletének növekedéséből az USÁ-ban bejegyzett Stillwater Mining is profitálhat, mely az aranynál és az ezüstnél kisebb mennyiségben rendelkezésre álló, fél tucat nemesfémet magában foglaló platina-csoport kizárólagos amerikai, Oroszországon és Dél-Afrikán kívül pedig ma már a világ legnagyobb termelője. A Stillwater jelentősége nőhet az Anglo American Platinum dél-afrikai bányáinak bezárása miatt, az ugyanis 400 ezer unciás termeléskiesést okozhat az Anglónál a cég januári közlése szerint. A technikai elemzés alapján nem zárható ki, hogy a Stillwater – hétfőn 12 dollár alatt zárt – részvényeinek árfolyama akár újra megugorjon-a papír másfél éve még 25 dolláron állt-, amennyiben folytatódik a kedvező tőzsdei hangulat.

 

 

A technikai elemzés alapján nem zárható ki, hogy a Stillwater részvényeinek árfolyama akár újra megugorjon; Forrás: Infomine.com, Cocnlude zrt.

 

Forrás: Wikipédia, Infomine.com, Yahoo, Conclude Zrt.