Címlap Hírek Hatoljon be a Bank of England széfjébe, vegye kézbe annak aranytégláit!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hatoljon be a Bank of England széfjébe, vegye kézbe annak aranytégláit!
2013. július 16. kedd, 08:14

 

Conclude Daily Gold

Azt követően, hogy II. Erzsébet királynő a múlt év végén meglátogatta a Bank of England aranytrezorjait, most mindenkinek lehetősége van egy virtuális kirándulásra. Ehhez mindössze egy applikációt kell letölteni ingyenesen egy IoS vagy Android operációs rendszerű mobilra, illetve tabletre.

Aranyrudak a Bank of England páncéltermében. Forrás: Bank of England, Conclude Zrt.
A virtuális látogató 360 fokos panoráma képeken keresztül betekinthet a világ egyik legnagyobb, több mint 400 ezer aranyrudat tartalmazó széfjébe. Emellett a készpénz-trezorba, ahol a brit központi bank az évek során kibocsátott 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek széles választékát tárolja. A „Know Your Banknotes” – magyarul: ismerje meg papírpénzeit – menüpontban pedig az egyes címletek biztonsági jelöléseiről lehet hasznos információkat szerezni.

Tavaly nagy sajtónyilvánosságot kapott II. Erzsébet királynő látogatása a londoni Threadneedle Street-en található Bank of England páncéltermében. Elsősorban azért, mert a média éppen az idő tájt kérdőjelezte meg a brit jegybank aranytartalékainak létezését, annak kapcsán, hogy kiderült, hét évig tarthat, amíg Németország az USÁ-ban őrzött sárganemesfém-készleteiből 200 tonnát hazaszállíttat. Így a királynő látogatása azt volt hivatott demonstrálni, hogy valóban van arany a széfekben, még ha a mennyiség, a tulajdonosok és a minőség auditálására nem is került sor. Most mindenki a saját szemével meggyőződhet az aranyrudak létezéséről, melyek a júniusi piaci árfolyamok alapján darabonként mintegy 350 ezer angol fontot értek.

Az épület legszínesebb része kétségtelenül az a szívében elhelyezkedő kis oázis, a Garden Court, ahová szederfákat ültettek, annak emlékére, hogy az e fafajtából készített papírra nyomták az első bankókat Kínában a X. században. Ugyanebben a menüpontban meg lehet ismerkedni a „Bankóriás” ijesztő történetével, akinek 2 méteres testét 1798-ban temették el a bank kertjében, hogy megóvják a sírrablóktól, s a maradványokra az 1930-as években, a létesítmény újjáépítése során bukkantak rá.

A Bank of England monetáris politikai és pénzügyi stabilitási szerepét érzékelteti az a terem, amelyben a monetáris tanács havonta tartja kamatdöntő üléseit. A monetáris politikát pedig a bank a Dealing Room-ban hajtja végre, itt tartja a kapcsolatot a pénzügyi piacokkal. 

A virtuális utazás az alábbi linken érhető el:

www.bankofengland.co.uk/virtualtourapp

Forrás: Bank of England, Conclude Zrt.