Címlap Hírek Dél-Korea is aranytőzsdét indít

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Dél-Korea is aranytőzsdét indít
2013. július 25. csütörtök, 06:54


Conclude Daily Gold

Nemesfém-tőzsde nyitási lázban ég a világ: az elsőként, július elején azonnali fizikai arany- és ezüstbörzét elindított Szingapúr és az ugyanilyen létesítését ez év végére ígérő Oroszország után most Dél-Korea jelentette be, hogy 2014-ben lehetővé teszi a fizikai nemesfémek azonnali tőzsdei kereskedelmét.


A koreai tőzsdén. Forrás: blogs.ft.com, Conclude Zrt.Annak ellenére, hogy az időzítést elemzők nem tartják szerencsésnek, mondván, a világgazdaság lassulása miatt gyenge a kereslet a nemesfémek iránt. Már persze Kínát és Indiát kivéve, hiszen a világ két legnépesebb országában az aranyvételek a tavaly ősz óta 30-40 százalékkal csökkenő árfolyam miatt rekordokat döntögetnek. Az elemzői félelmek ellenére Dél-Korea pénzügyi felügyelete hétfőn közölte, az azonnali fizikaiarany-ügyleteket a jövő év elejétől lehet nyélbe ütni a tőzsdén, ahol jelenleg ugyan – részvények és kötvények mellett – a származékos pénzügyi termékek kategóriájában az aranyra most is köthetők határidős kontraktusok, azok azonban meglehetősen alacsony volumenűek.

Jövő januártól az intézményi befektetők mellett magánszemélyek is kereskedhetnének fizikai arannyal, kedvcsinálóként 1-10 grammos egységekben, míg fizikai aranyat 1 kilogrammos tömbökben lehetne szállítani, miközben a 3 százalékos import vámtarifát a tőzsdei aranykereskedés után nem kellene megfizetni.

Forrás: blog.ft.com, Conclude Zrt.
„Az elemzők szkeptikusak az aranytőzsde kilátásaival kapcsolatban, mert nem számítanak arra, hogy a sárga nemesfém ára rövid időn belül elindul felfelé, emiatt az arannyal kapcsolatos befektetői szentiment igen alacsony maradhat” – véli Suh Ji-young, a Daishin Economic Research intézet kutatója. Ő arra számít, hogy a tőzsdei aranykereskedés volumene 2-3 évig szerény maradhat. Suh szerint az aranykereskedelem szabályozása is csökkentően hathat a sárga nemesfém iránti igényre, hiszen sokan most azért tartják aranyban vagyonukat, mert így tudnak kibújni a vagyonadó megfizetése alól. Kormányzati becslések szerint a 100-110 tonnára tehető éves dél-koreai aranyforgalom több mint fele után nem fizetik meg az adót.

Park Kunhje. Forrás: www.guardian.co.uk, Conclude Zrt.
Márpedig Szöul az azonnali tőzsdei kereskedéstől azt is várja, hogy átláthatóbbá válik a távol-keleti ország aranyforgalma, visszaszorulnak az adókikerülő gyanús tranzakciók. Utóbbiak ellen az önkormányzatok az ország február végén megválasztott új elnöke, Park Kunhje által számukra biztosított erősebb jogosítványokkal harcolhatnak. Fokozottabb adóellenőrzéseik eredményeként májusig 23 vállalatot és magánszemélyt gyanúsítottak meg adócsalással. Park azt reméli, hogy az adócsalók elleni hatósági fellépésekből a kormány a következő öt évben 119 milliárd dollár pluszbevételre tehet szert, amit – az elnök ígérete szerint – jóléti kiadásokra fordítanának.

 

 

Forrás: Financial Times, Conclude Zrt.