Címlap Hírek Vészhelyzet: India kiárusítja aranytartalékát?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Vészhelyzet: India kiárusítja aranytartalékát?
2013. szeptember 02. hétfő, 07:35

 

Conclude Daily Gold

India pénzügyminisztere szombaton cáfolta azt a napokkal korábban a piacon futótűzként terjedő pletykát, miszerint az ország aranytartalékai értékesítésével próbálja mérsékelni az aranyimportot, mert az a folyó fizetési mérleg rekordméretű hiányához és a rúpia jelentős leértékelődéséhez vezetett.

India ékszerüzletben. Forrás: www.channelnewsasia.com, Conclude Zrt.
India a világ legnagyobb aranyfogyasztója, becslések szerint az indiai lakosok már most is közel 20 ezer tonna aranyat birtokolnak, amelynek értéke körülbelül 910 milliárd dollár! Összességében mintegy 31 ezer tonna, 1400 milliárd dollár értékű sárga nemesfém kering az indiai kereskedelmi forgalomban. Ezzel szemben júniusban mindössze 557,7 tonna szunnyadt az indiai központi bankban – áll a World Gold Council legfrissebb, augusztus elejei összesítésében –, ami az ország összes tartalékának 7,5 százalékát tette ki. Mégis, piaci feltételezések szerint a mumbai jegybank már tavaly komolyan fontolgatta, hogy állampolgárai heves aranykeresletét saját tartalékaiból elégíti ki, mérsékelve ezzel a 2012-ben 860 tonnára rúgott – s az idei év első öt hónapjában már 500 tonnát közelített – aranyimportot.

Ez a folyó fizetési mérleg hiányát rekordméretűre duzzasztotta, ami folyamatos leértékelődési nyomás alá helyezi az ország devizáját, a rúpiát. A dél-ázsiai ország adminisztratív korlátozó intézkedései – az arany importvámjának tavaly márciustól 2-ről 10 százalékrP Chidambaram indiai pénzügyminiszter. Forrás: zeenews.india.com, Conclude Zrt.a való emelése, az aranyérmék importjának betiltása, valamint a tőkekivitel ellenőrzése – eddig nem jártak sikerrel. Hiszen az indiaiak júliusban még több, 2,9 milliárd dollár értékű sárga nemesfémet vásároltak, mint egy hónappal korábban. S nem valószínű, hogy ez az ütem éppen a szeptemberben kezdődő – és a november 1-jén induló legnagyobb, Diwali nevű fesztivál idején kicsúcsosodó – esküvői szezonban hagyna alább. Ezért a napokban ismét szárnyra keltek az indiai jegybanki tartalékok felszabadításáról szóló hírek. Emellett kiszivárgott egy terv, miszerint kereskedelmi bankok vásárolhatnának aranyat a piacinál magasabb áron a magánszemélyektől rúpiáért, hogy ezáltal is erősítsék a hazai devizát. P Chidambaram indiai pénzügyminiszter azonban cáfolta, hogy bármire is készülnének. Pedig néhány nappal korábban minisztertársa, a kereskedelmi tárcát irányító Anand Sharma jelentette ki, hogy a jegybanknak meg kellene vizsgálnia aranytartalékai pénzzé tételének lehetőségét. Meglehet azonban, e kérdés nem került le a napirendről, hiszen az arany – és a szintén jelentős – olajimport napról napra tovább apasztja az ország devizatartalékait, a vastag importszámla pedig gyengíti a rúpiát.

 

Az indiai rúpia május óta már több mint 20 százalékkal gyengült az USA-dollárral szemben

 

Az indiai rúpia május óta már több mint 20 százalékkal gyengült az USA-dollárral szemben; Forrás: Reuters, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.