Címlap Hírek Nem lassít a FED, ismét csődveszélyben az USA

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Nem lassít a FED, ismét csődveszélyben az USA
2013. szeptember 19. csütörtök, 10:08

 

Conclude Daily Gold

Most, hogy a FED – mindenkit meglepve – mégsem fogta vissza havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját, az év vége felé immár szokásosnak tekinthető veszély fenyegeti az USÁ-t: október közepén fizetésképtelenné válhat, ha a republikánus és demokrata képviselőknek nem sikerül megegyezniük a 16 700 milliárd dolláros költségvetési adósságplafon felemeléséről.

Forrás: thephilanews.com, Conclude Zrt.
Úgy tűnik, mégis csak igazuk lesz azoknak, akik augusztus végén azt mondták, a FED Ben Bernanke elnöki mandátumának januárban esedékes lejártáig már nem mérsékli a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási keretét. Hiába váltott a szeptember 18-ai FED-ülés közeledtével a piaci várakozás egyirányúvá, miszerint legalább havi 15 milliárdos visszafogásra kerülhet sor, ehhez az amerikai monetáris hatóság nem találta elegendőnek a feltételeket: még mindig túl magas a munkanélküliség, ezzel szemben túl alacsony infláció, emelkednek a jelzálogkamatok.

S végül, de nem utolsósorban az USA költségvetési hiánya annyira elszaladt, hogy ha Obama elnök nem kap felhatalmazást a képviselőháztól a 16700 milliárd dolláros adósságplafon meghaladására, Washington október közepén fizetésképtelenné válhat. Arra, hogy erről a republikánus és demokrata képviselők megállapodjanak, már csak 11 nap maradt, miután az USA költségvetési éve szeptember 30-án lejár. Legkésőbb addig dönteni kell az október 1-jén életbe lépő következő évi büdzséről. A John Boehner és Barack Obama. Forrás: www.npr.org, Conclude Zrt.legkézenfekvőbbnek Obama – 2010-ben elfogadott, de teljes egészében éppen 2014-től életbe lépő – egészségügyi reformjának átmeneti leállítása, az ahhoz szükséges források visszatartása tűnik, hiszen ez a legnagyobb tétel a kormányzati kiadások között. Mintegy nyolcvan republikánus honatya jelezte is a képviselőházat elnöklő párttársuknak, John Boehnernek, hogy a reformpénzek zárolásához kötik beleegyezésüket az adósságplafon felemeléséhez. Ezzel Obama érthetően nem ért egyet, inkább a költségvetési bevételeket növelné, mindenekelőtt a magas jövedelműek adójának megemelésével, amibe viszont a republikánusok nem hajlandók belemenni. Pedig az elnök még azt az érvet is bedobta, hogy a II. világháború óta nem csökkent a jelenlegihez fogható mértékben az államháztartás hiánya. Ezen állítás igazát eddig senki nem ellenőrizte. Mindenesetre annak ellentmondani látszik, hogy a kongresszus költségvetési hivatala, a Congressional Budget Office legfrissebb, kedden kiadott jelentésében jelentősen rontott az USA államadósságának hosszú távú alakulására adott korábbi előrejelzésén. Eszerint a jelenleg 73 százalékos GDP-arányos amerikai államadósság 2038-ban nemhogy nem menne le 52 százalékra – ahogy azt a hivatal tavaly becsülte –, hanem éppen ellenkezőleg, elérheti a 100 százalékot (lásd grafikonunkat).  

 

Az USA államadóssága csökkenés helyett növekedhet a következő 25 évben

 

Az USA államadóssága csökkenés helyett növekedhet a következő 25 évben; Forrás: Congressional Budget Office, Conclude Zrt.

 

Jelmagyarázat: szaggatott vonal: 2012-es eredeti prognózis, világoskék vonal: 2012-es módosított prognózis, sötétkék vonal: 2013-as prognózis


 

A mostani vitának óriási a tétje. Ahogy azt a költségvetési hivatal is jelezte, ha nem sikerül megállítani az USA adósságának növekedését, az az éppen öt éve indult pénzügyi válsághoz hasonló mértékű krízissel fenyeget. A legjobb megoldás persze az lenne, ha meglódulna az amerikai gazdaság, aminek következtében nőne a költségvetés bevétele. Ám a gazdasági növekedés beindulására rövidtávon nem látszódik esély. Addig marad az amerikai adósságplafon miatt év vége felé immár megszokottnak tekinthető bizonytalanság, ami 2011-ben kis híján az Egyesült Államok technikai csődjéhez vezetett. Az ettől való félelem ismét az arany, mint az egyik fő menedékeszköz felé terelheti a befektetőket. A sárga nemesfém –a szerdai FED-ülés és az indiai aranyékszerekre kivetett importvám 10-ről 15 százalékra való felemelése miatt – nyomott, unciánként 1300 dollár alá esett árfolyama szerdán este kilőtt, s csütörtök reggelig már több mint 4 százalékot emelkedett, egészen 1360 dollárig.

A szerdai FED-ülést követően megugrott az arany árfolyama

 

A szerdai FED-ülést követően megugrott az arany árfolyama; Forrás: FED, Congressional Budget Office, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: FED, Congressional Budget Office, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442