Címlap Hírek Bőven verik az aranyat: mik is azok a royalty vagy stream cégek?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Bőven verik az aranyat: mik is azok a royalty vagy stream cégek?
2013. szeptember 25. szerda, 12:16

 

Conclude Daily Gold

Nyolcszoros pénzt lehetett keresni a nemesfém-bányák megműveléséből származó jövőbeni pénzáramlásokat eladó, úgynevezett royalty, más néven stream cég, a Silver Wheaton részvényével 2005 óta, míg az arany ugyanezen idő alatt csak háromszorosára drágult, a világ legnagyobb aranytermelője, a Barrick Gold papírja pedig most kevesebbet ér, mint nyolc éve.

Forrás: www.bullionstreet.com, Conclude Zrt.
Aki nyerészkedni szeretne a nemesfémeken, az általában vagy közvetlenül vásárol aranyat, ezüstöt, vagy az azokat kibányászó cég részvényét, illetve a nemesfémekbe invesztáló, tőzsdén jegyzett befektetési alap (ETF) jegyét. Pedig létezik egy negyedik lehetőség is, amely eddig kevésbé kapott figyelmet: egy úgynevezett royalty vagy más néven stream cég részvénye. Az ilyen társaság felkutatja az ígéretesnek tűnő nemesfém-bányászati projekteket, megszerzi – általában alacsony fix áron – azok kitermelési jogait, amelyeket elad a nemesfém-bányászattal foglalkozó cégeknek, ám a kitermelésből a jövőben keletkező pénzáramlásból (angolul: stream-ből) részesedést, vagyis royalty-t, magyarul rendszeres járadékot kér. A világ legnagyobb ilyen stream vagy royalty cége a 2004-ben alapított, vancouveri székhelyű Silver Wheaton Corp., amely jelenleg 19 működő bányára és további négy, még fejlesztés alatt lévő projektre rendelkezik streaming szerződéssel, vagyis van joga arra, hogy azok majdani pénzáramlásából részesedjék.


A működő bányák közül a legtöbbet – idén áprilisi felfüggesztéséig – a szintén kanadai Barrick Gold chilei Pascua-Lama, a torontói székhelyű Hudbay Minerals, a perui Constancia, valamint a brazil Vale Salobo és kanadai Sudbury projektjei hoznak a Silver Wheaton konyhájára. Méghozzá nem keveset. A Silver Wheaton részvénye a 2005. júliusi tőzsdei bevezetése 3,1 dolláros nyitó árfolyamával szemben kedden nyolcszor magasabban, 24 dollárért cserélt gazdát (de a tavaly októbeA perui Constancia bánya. Forrás: www.peruthisweek.com, Conclude Zrt.rben kezdődött aranyár-korrekció előtt még ennél is többet ért). Ezzel szemben az arany kedden 1314 dollárba került unciája csak háromszor haladta meg a 2005. júliusi 430 dolláros értékét. Még szembetűnőbb, hogy a Silver legfőbb streaming-partnere, a Barrick Gold részvényének árfolyama most még alacsonyabb is, mint nyolc évvel ezelőtt.

A részvényhozamaik közötti óriási eltérést a Silver Wheaton honlapján azzal magyarázza, hogy a nemesfém-bányász cégekkel szemben a royalty, stream társaságoknak nem kell folyamatosan tőkét előteremteniük és befektetniük az egyes projektekbe, emellett egyetlen cent kitermelési költség sem terhelik őket. Mindössze működési költségeik merülnek fel, amelyek azonban általában alacsonyan rögzítettek: unciánként az ezüstnél körülbelül 4 dolláron, míg aranynál 400 dolláron. Ez még az idén is tisztes nyereséget hozott biztosított nekik, amikor a nemesfémárak annyira lementek, hogy több bánya kénytelen volt felfüggeszteni a kitermelését, mert az a költségek miatt már nem volt rentábilis.

A Silver Wheaton részvénye hozama bőven verte az aranyét és a Barrick Gold papírjáét   

 

A Silver Wheaton részvénye hozama bőven verte az aranyét és a Barrick Gold papírjáét    ; Forrás: Silver Wheaton, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 


Forrás: Silver Wheaton, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442