Címlap Hírek Folytatódhat az aranyláz Indiában

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Folytatódhat az aranyláz Indiában
2013. október 07. hétfő, 13:55

 

Conclude Daily Gold

Mintegy két hónap után hétfőtől újra lehet a belföldi kereslet kielégítése végett is aranyat bevinni Indiába, miután kiürültek a mumbai repülőtereken dekkolt sárganemesfém-készletek.

A mumbai aranyraktárak kiürítése. Forrás: news.nom.co, Conclude Zrt.
Szeptemberben 7,24 tonna arany érkezett Indiába – közölte a világ második legnépesebb államának pénzügyminisztériuma. Ez több mint a duplája az augusztusi értéknek (3,38 tonna), ám jócskán elmarad az Indiában április 1-jétől tartó pénzügyi év valamivel 60 tonnát meghaladó havi átlagától, minek utána szeptember 25-éig 393,68 tonna arany érkezett az országba. Az utolsó két hónap jóval szerényebb termése annak tudható be, hogy az indiai központi bank július 22-én előírta, amíg nem fogynak el az arany – elsősorban a mumbai repülőtéren veszteglő – raktárkészletei, addig a sárga nemesfém 20 százalékát exportálni kell, mindenekelőtt ékszer formájában.

Mumbai aranyékszer-boltban. Forrás: www.deccanchronicle.com, Conclude Zrt.

Miután október elején az utolsó, a Bank of Nova Scotia által eltárolt arany is elhagyta a raktárakat, a kereskedelmi minisztérium – a pénzügyminisztériummal, az importőr bankokkal és a belföldi kereskedőkkel folytatott egyeztetést követően – hétfőtől zöld utat adott annak, hogy immár belföldi értékesítés céljából is lehessen behozni aranyat az országba. A tilalom feloldása már csak azért is elengedhetetlen volt, mert már elkezdődött az indiai esküvői szezon, mely nyomán hagyományosan fellendül az aranyforgalom. Az elmúlt két hónap bizonytalan szabályozási környezete miatt azonban az indiai pénzügyminisztérium becslései szerint októberben csak a havi átlagnál ötven százalékkal kevesebb, 30 tonnányi sárga nemesfém érkezhet az országba. Ebből 24 tonna belföldön találhat gazdára, míg 6 tonnát exportálhatnak, elsősorban az Egyesült Államokba. A pénzügyi tárca szerint az aranybehozatal a 2014. március 31-éig tartó pénzügyi évben 750-800 tonnát érhet el, ami így elmaradhat az idén március végén zárult 12 hónap 860 tonnás importjánál.

 

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442