Címlap Hírek India: aranyimport-stop? Irány az ezüst!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
India: aranyimport-stop? Irány az ezüst!
2013. november 08. péntek, 08:43

 

Conclude Daily Gold

Az indiai háztartások ezüstkereslete az idén új csúcsot állíthat fel. Nemcsak azért, mert most feleannyiért lehet hozzájutni a szürke nemesfémhez, mint két éve, hanem mert a mumbai kormány megszigorította az aranybehozatalt.

Indiai ezüstékszer-üzletben. Forrás: Reuters, Conclude Zrt.
Több mint 4 ezer tonnát tett ki az indiai ezüstbehozatal január és szeptember között, ez már most meghaladja 2012 egész évi adatát – tette közzé a Thomson Reuters GFMS tanácsadó cég. S megvan az esély arra, hogy a szürke nemesfémből a legtöbbet fogyasztó India ezüstkereslete az idén megdöntse a 2008-ban felállított 5 ezer tonnás rekordot, a japán Mitsui kereskedőház szerint akár a 6000 tonnát is elérheti. Ez 20 százaléka lenne a 30 ezer tonna körülire becsült globális fogyasztásnak. India egyébként az aranykeresletben is világelső, még az ezüstnél is nagyobb, közel 25 százalékos részesedéssel. Míg azonban júliust és augusztust követően az ezüstbehozatal 1000 tonnával megugrott, addig az aranyimport szinte teljesen megszűnt. „A befektetők az alacsony árakat, valamint azt lovagolják meg, hogy – szemben az aranyéval – nem korlátozott az ezüstimport” – magyarázza Harmesh Arora, a Bombay Bullion Association igazgatója.


Az ezüstért most feleannyit kell fizetni, mint 2011 áprilisában

 

Az ezüstért most feleannyit kell fizetni, mint 2011 áprilisában, Forrás: Thomson Reuters GFMS, Conclude Zrt.

 

Még ha az ezüst India kultúrájának és vallásának számos területén nem is képes helyettesíteni az aranyat, a szürke nemesfém malmára hajthatja a vizet, hogy az indiai kormány agresszív aranyellenes intézkedéseiből arra lehet következtetni, Mumbai nem fog változtatni az ezüstre vonatkozó szabályain – véli Rajesh Khosla, az állami résztulajdonú MMTC PAMP nemesfém-finomító ügyvezető igazgatója. Szerinte mivel kevesebb arany lesz elérhető, a vidéken élők egyre jobban az ezüst felé mozdulnak el. Magyarországon is láthatóan kevesebb ezüstöt lehet felvásárolni, illetve csökkentek a készletek a szürke nemesfémből.

 

Forrás: Thomson Reuters GFMS, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442