Címlap Hírek Mélyponton az aranyfedezeti ügyletek, jön a drágulás?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Mélyponton az aranyfedezeti ügyletek, jön a drágulás?
2013. november 26. kedd, 07:57

 

Conclude Daily Gold

2002 óta nem volt olyan alacsony az aranytermelők által kötött aranyfedezeti ügyletek állománya, mint június végén, ami arra utal, hogy az aranybányászati cégek nem tartanak a sárga nemesfém árfolyamának tovább zuhanásától, nagyobb esélyt adnak a drágulásnak.

Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.
A Thomson Reuters GFMS és a Société Générale 2002 óta számol be negyedévente arról, milyen mértékben biztosítják be magukat az aranytermelők a sárga nemesfém árfolyamesése ellen. Ha viszonylag sok az ilyen fedezeti ügylet, az azt jelzi, hogy a termelők nagymértékű árfolyamcsökkenéstől tartanak, ha viszont kevés, akkor az az árfolyam-emelkedésben való bizalom jele lehet, vagy pedig a termelők még képesek lefelé faragni a kitermelési költségeiket és ezért alacsonyabb árak mellett is nyereségesek tudnak maradni, ezért nem szükséges fedezniük a kitermelést.

Az aranytermelők fedezeti ügyletei az utóbbi két negyedévben is csökkentek, melyek állománya június végén a 2002-ben elindult piacfigyelés óta egyszer sem látott alacsony szintre zuhant. Ez azt sugallja, hogy az aranybányászok már nem várják a hétfőn 1240 dolláron közelében lévő árfolyam további jelentősebb csökkenését, ehelyett bíznak a drágulásban, vagyis abban, hogy fedezeti ügyletek nélkül is magasabb árbevételre tehetnek szert kitermelt aranyaik értékesítéséből.

Forrás: Crocodile Gold Corp., Conclude Zrt.
E hedge állományok a második negyedévben 15 százalékkal, 529 ezer unciával, azaz 16 tonnával estek, s június végén 3,09 millió uncián, azaz 96 tonnán álltak. 29 aranytermelő csökkentette fedezeti  ügyleteit, köztük messze a legnagyobb mértékben a kanadai Crocodile Gold Corp., amelynek nevéhez az állományleépítés fele – 270 ezer uncia, azaz 8 tonna – fűződik. Ezzel szemben 15-en növelték fedezeti ügyleteit, ennek kétharmadát három cég – a B2 Gold Corp., a Minera Frisco és az OceanaGold – létesítette.


S a fedezeti állományok csökkenése 2013 hátralévő részében folytatódhat – vélik a Thomson Reuters GFMS és a Société Générale jelentésének készítői, vagyis az arany árfolyama a termelők többsége szerint felfelé mozdulhat el.
The Granites Gold Mine. Forrás: Caddie Brain, Conclude Zrt.

A sztorinak azonban van egy másik olvasata is: nevezetesen a fedezeti könyv ennél alacsonyabb szintre már nemigen mehet, és ha a bányák elkezdik növelni a fedezeti könyvet, azaz a tőzsdén eladási fedezeti pozíciókat hoznak létre, az arany piacán pótlólagos arany kínálatot generálnának. A folyamat tartósan 1200 dollár/uncia ár alatti árak esetén válhatna öngerjesztővé. Emellett szól, hogy a World Gold Council adatai szerint a világ aranytermelése az idei év első kilenc hónapjában rekordmagasságúra nőtt, miközben a kereslet szűkült, e kettő kombinációja pedig gátolhatja az aranyárfolyam magához térését.

 

 

Forrás: Thomson Reuters GFMS, Société Générale, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442