Címlap Hírek Rekordon az aranykitermelés

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Rekordon az aranykitermelés
2013. november 21. csütörtök, 12:13

 

Conclude Daily Gold

A világ aranybányáinak idén várható rekord kitermelése nem jó hír a sárga nemesfémben utazóknak, miután a kereslettől eddig is elmaradó kínálat további növekedése nem segíti a 2013-ban 25 százalékkal leértékelődött aranyárfolyam magához térését.

Az Oyu Tolgoi bánya Mongóliában. Forrás: ubpost. mongolnews.com, Conclude Zrt.
Az arany kitermelés annak köszönhetően állíthat fel új csúcsot 2013-ban, hogy a világ három legnagyobb – a kanadai Barrick Gold, az amerikai Newmont Mining, és a dél-afrikai AngloGold Ashanti tulajdonában lévő – bányája egyaránt növekvő kitermelésről számolt be. S a bányászat 2014-ben még jobban emelkedhet, miután az aranyárfolyam 12 éves – tavaly októberig tartó – szárnyalása idején előkészített jelentős projektek az új évben állnak működésbe. Mindenekelőtt az amerikai Nevadában, valamint Mongóliában, ahol az Oyu Tolgoi rézbánya melléktermékeként évente 330 ezer unciával több arany kerülhet a felszínre.

Kínai aranyékszer-üzlet. Forrás: Reuters, Conclude Zrt.Eközben Kína már nemcsak a világ legnagyobb aranytermelője – mely pozícióját a China Gold Association adatai szerint az idei első kilenc hónapban 6,8 százalékkal növekvő bányászatának köszönhetően megszilárdított –, hanem az idén már az első számú aranyfogyasztó is lehet, az eddigi globális listavezető Indiát megelőzve – prognosztizálja a World Gold Council (WGC). Az indiaiak aranykereslete ugyanis a mumbai kormány megszorító intézkedései miatt jelentősen estek, a WGC ennek tudja be, hogy a világ aranykereslete négy éve nem látott alacsony szintre zuhant. Ezzel szemben Kínában, a harmadik negyedévben 18 százalékkal több, 210 tonna aranyra volt vevő, mint 2012 azonos időszakában.

 

 


 

Forrás: Reuters, World Gold Council, China Gold Association, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442