Címlap Hírek A világ legdrágább gyémántjai rózsaszínűek

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A világ legdrágább gyémántjai rózsaszínűek
2013. december 12. csütörtök, 14:49

 

Conclude Daily Gold

Nemcsak a gyémántok között királynő a rózsaszínű, hanem valamennyi ékszert tekintve is. Míg négy éve még 10,8 millió dollárba került a legdrágább rózsaszínű gyémántdarab, addig az idén már közel nyolcszor annyiba, 83 millióba az immár globálisan legmagasabb árú ékszer.

Forrás: Rio Tinto, Conclude Zrt.
A
Rio Tinto ausztráliai Argyle nevű bányájából felszínre hozott rózsaszín gyémántokra 1985-től lehet árajánlatokat tenni. Ezek a világ legexkluzívabb gyémántjai, a legfinomabb és legjobb rózsaszín darabokra külön meghívásra lehet licitálni, a reménybeli versenyzők lepecsételt borítékban adják meg ajánlataikat. Az Argyle által gyártott nyers gyémántokból csak millió karátonként egy alkalmas a tenderre. A rózsaszín gyémántokra több mint fél karátos kiszerelésekben lehet pályázni.

Forrás: Rio Tinto, Conclude Zrt.
Az Argyle állítja elő a világ rózsaszín gyémántkínálatának több mint 90 százalékát. Az is utal a rózsaszínűek exkluzivitására, hogy azok a cég éves gyémánttermelésének csak kevesebb, mint egy ezreléket teszik ki. A mai napig rejtély, hogyan kaptak a gyémántok rózsaszín árnyalatot. Egy széles körben elterjedt nézet szerint a gyémánt molekuláris szerkezetének megváltozása révén, még a földköpenyben. Ezzel szemben az ősi ausztrál legenda úgy tartja, a rózsaszínt annak az óriás ausztrál sügérnek a szíve adta, amelyet három nő próbált kifogni, ám az túl rafinált volt, és a halászhálón átugorva arra a területre érkezett, ahol később az Argyle bányát kialakították.

 Forrás: Haszon, Conclude Zrt.


Az egyes Argyle rózsaszín gyémántok árai az egyedülállóságuk alapján eltérőek, de karátonként dollármilliókba, sőt immár -tízmilliókba kerülnek. Áremelkedésük az elmúlt évtizedben lekörözte a főbb részvényindexekét, és ma már ötvenszer többet érnek az azokkal összehasonlítható fehér gyémántoknál. A világ legdrágább ékszere jelenleg egy rózsaszínű, 59,6 karátos gyémánt, ami november közepén 83 millió dolláros rekordösszegért talált gazdára Genfben. Csak érzékeltetésül: egy karát előállításának átlagos költsége 25 dollár. Az áremelkedési ütemet jól jelzi, hogy a korábbi világrekordot egy 24,68 karátos darab tartotta, amelyet 46 millió fontért ütöttek le 2010-ben a Laurence Graff aukcióján, egy évvel korábban pedig még e címhez 10,8 millió dollár is elegendő volt – ennyiért talált gazdára Hongkongban egy ritka rózsaszín darab.

Az Argyle ausztráliai gyémántbányája. Forrás: Rio Tinto, Conclude Zrt.
A Rio Tinto a világ egyik legnagyobb gyémántgyártója, kizárólagos tulajdonosa az Argyle ausztrál bányájának, 60 százalékban érdekelt a kanadai Diavikban, 78 százalékban az afrikai Murowában, és száz százalékban egy folyamatban lévő indiai projektben. A legnagyobb Argyle rózsaszín darabokat egyébként egy éven keresztül gyűjtik össze, vágják és fényezik képzett kézművesek a Rio Tinto ausztráliai, perthi gyárában. Az elkészült darabokat két független minősítő laboratórium osztályozza, és utána bocsátják aukcióra.

 

 

 

Forrás: Argyle, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442