Címlap Hírek Íme, a világ 10 legnagyobb aranybányája

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Íme, a világ 10 legnagyobb aranybányája
2013. augusztus 23. péntek, 08:59

 

Conclude Daily Gold

Az aranybányász cégeknek szóló Gold Miners online újság az éves termelés, a bizonyított és a valószínűsíthető készletek alapján összeállította a világ 10 legnagyobb aranybányáját. Az alábbiakban ezt tesszük közzé.

1. Grasberg, Pápua, Indonézia: 106,2 millió uncia

 1. Grasberg, Pápua, Indonézia: 106,2 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

Tulajdonosa az amerikai Freeport McMoRan, melynek termelés-megosztási szerződése van a brit-ausztrál Rio Tinto bányászati társasággal. A bánya a tengerszint felett 4300 méterre található, a hegyekben. Az 1980-as évek óta működő Grasberg egyébként messze több rezet termel, mint aranyat. 


2. South Deep, Johannesburg, Dél-Afrika: 81,4 millió uncia

 2. South Deep, Johannesburg, Dél-Afrika: 81,4 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

A 8. legnagyobb Mponeng aranybányához nagyon közel, a dél-afrikai Witwatersrand medencében elhelyezkedő South Deep művelése 1961-ben kezdődött, s 2006 óta a dél-afrikai Gold Fields birtokában van. Tavaly 273 ezer uncia aranyat termelt, de a várakozások szerint 2015-ig évente 770 ezer unciát hozhatnak felszínre. S e termelékenység a becslések szerint 2057-ig megmaradhat, a bánya pedig egészen 2080-ig láthatja el arannyal a világot.

3. Lihir, Niolam sziget, Pápua Új-Guinea: 64,1 millió uncia

 3. Lihir, Niolam sziget, Pápua Új-Guinea: 64,1 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

Ez a legnagyobb trópusi nyitott bánya, melynek kitermelését 1997-ben kezdték meg. Jelenlegi tulajdonosa, az ausztrál többségi tulajdonú Newcrest 2010-ben 22 milliárd dollárt fizetett érte. A már most is jelentős kitermelési kapacitása a jelenleg folyó átalakításának köszönhetően a jövőben még nagyobb lehet.

4. Muruntau, Kizil-kum sivatag, Üzbegisztán: 50 millió uncia

 4. Muruntau, Kizil-kum sivatag, Üzbegisztán: 50 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

A világ legnagyobb (3,5 kilométer-szer 2,5 kilométeres) felszínű nyitott bányája, mely az üzbég kormány tulajdonában áll. Az ötödik és hatodik legnagyobb aranytermelő Oyu Tolgoi és Olympiada bányákhoz hasonlóan az ázsiai sztyeppék távoli peremén található. Az 1960-as évek végén megindult aranybányászat a ’90-es években, az amerikai Newmont Mining bevonását követően futott fel. Készleteinek valódi nagyságát állami tulajdonosának nem igazán megbízhatónak számító adatszolgáltatása miatt nehéz megállapítani.

5. Olympiada, Közép-Szibéria, Oroszország: 47,5 millió uncia

 5. Olympiada, Közép-Szibéria, Oroszország: 47,5 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

Az orosz Polyus Gold International tulajdonában lévő aranybányát 1970-ben fedezték fel, művelése 1996-ban kezdődött el. Zsenge kora ellenére jelentős készletekkel gazdagítja Oroszországot. A birodalom tavalyi, a világon negyedik legnagyobb aranytermeléséhez az Olympiada 9 százalékban járult hozzá.

6. Oyu Tolgoi, Góbi sivatag, Mongólia: 46,3 millió uncia

 6. Oyu Tolgoi, Góbi sivatag, Mongólia: 46,3 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

Ezt az aranylelőhelyet hárman birtokolják, csaknem egyenlő arányban: a mongol kormány és a Rio Tinto részesedése 34-34, a kanadai Turquoise Hillé 32 százalékos.  Ez a legújabb bányák egyike, kitermelése a 6,6 milliárd dollárba kerülő előkészítés eredményeként az idén januárban indult meg.  Tekintélyes aranykészlete mellett még több mint 40 milliárd fontnyi rezet is rejt, melynek értékét 140 milliárd dollárra becsülik.

7. Pueblo Viejo, Dominikai Köztársaság, 40,1 millió uncia

 7. Pueblo Viejo, Dominikai Köztársaság, 40,1 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

A bánya 60 százalékát a dél-afrikai Barrick Gold, 40 százalékát a kanadai Goldcorp tulajdonolja. Meglepő, hogy ilyen kis sziget, mint amelyen a Dominikai Köztársaság elterül, ilyen gazdag ásványokban. A fővárosától, Santa Domingótól durván 100 kilométerre észak-nyugatra lévő, szintén idén januártól termelő bánya az arany mellett hatalmas ezüst- és réztartalékokkal is rendelkezik.

8. Mponeng, Johannesburg, Dél-Afrika: 39,6 millió uncia

 8. Mponeng, Johannesburg, Dél-Afrika: 39,6 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

A dél-afrikai többségű AngloGold Ashanti birtokában lévő aranylelőhely a South Deep-hez hasonlóan szintén a világ egyik legtermékenyebb bányászati régiójaként ismert Witwatersrandban található. A Mponeng a földkerekség legmélyebb bányáinak egyike. Több mint 3,2 kilométerrel a földfelszín alatt helyezkedik el, ezért órákig tart az aljára érni. A kőzetek hőmérséklete e mélységben eléri a 65 Celsius fokot, ezért a kitermeléshez jég bepumpálásával hűtik le 29 fokra.

9. Cadia East, Új-Dél-Wales, Ausztrália: 37,6 millió uncia

 9. Cadia East, Új-Dél-Wales, Ausztrália: 37,6 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

Ez a bánya is a Newcrest tulajdona. A Cadia East mellett két másik bányában, a Cadia Hillben és a Ridgeway-ben is folyik a kitermelés, a trió – melyet együttesen a Newcrest Cadia-völgyi egységének hívnak – egymáshoz nagyon közel, Sydney-től mintegy 250 kilométerre nyugatra helyezkedik el. Először 1851-ben találtak aranyat a sárga nemesfém mellett rezet is rejtő régióban. A Cadia East közel húsz évvel ezelőtti feltárását az is indokolta, hogy a Cadia Hill kimerülőben van. A működését nemrégen megkezdő Cadia East várható élettartamát 30 évre becsülik.

10. Obuasi, Ghána: 29,8 millió uncia

 10. Obuasi, Ghána: 29,8 millió uncia; Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

Az AngloGold Ashanti bányájában elsősorban földalatti feltárásokra kerül sor, 1,5 kilométeres mélységben. E bánya 1897 óta íródó története során a kitermelés csak időnként folyt a felszínen. Ghána Obuasinak helyet adó dél-nyugati része évszázadok óta jelentős aranytermelő régió. 

 

 

Forrás: goldminersreport.com, Conclude Zrt.

 

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük, hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442