Címlap Aranypiaci elemzések A gyémántbiznisz kulisszatitkai I.

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A gyémántbiznisz kulisszatitkai I.
2014. január 29. szerda, 15:19

 

Conclude Daily Gold

Most induló sorozatunkban a gyémántipart járjuk körül, a bányászattól, a feldolgozáson át az értékesítésig.

Forrás: mining.com, Conclude Zrt.
Hullámvasutazik a gyémántipar a globális pénzügyi válság 2008-as kitörése óta. Az árak 2008-2009-ben estek, hogy aztán 2010-2011-ben történelmi csúcsokat döntögessenek. A gyémánt-ékszerek kiskereskedelmi eladásai 2012-ben – 1,8 százalékkal meghaladva a 2011. évit – 72,1 milliárd dollárt értek el. Ám a kutatás-termelés és a maximum egymilliárd dollár forgalmú, úgynevezett közép-piaci szegmens nyomott volt, miután a nyers és csiszolt gyémánt ára 14, illetve 13 százalékkal csökkent.


 

 

Miközben a nyersgyémánt termelése és eladásai két számjeggyel csökkentek, a gyémánt-ékszerek forgalma 2 százalékkal nőtt 2012-ben  

Miközben a nyersgyémánt termelése és eladásai két számjeggyel csökkentek, a gyémánt-ékszerek forgalma 2 százalékkal nőtt 2012-ben ; Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

A piac a javulás jeleit mutatta 2013 első felében, bíztató trendeket lehetett megfigyelni az USA-ban, Japánban, Kínában és Indiában. Összességében a növekedés kezd visszatérni a hosszú távú irányzathoz.

A nyersgyémánt-árak 2008 óta éves szinten 13 százalékkal nőttek és most már magasabbak a válság előttinél (CAGR: átlagos éves növekedés %-ban)

 

A nyersgyémánt-árak 2008 óta éves szinten 13 százalékkal nőttek és most már magasabbak a válság előttinél (CAGR: átlagos éves növekedés %-ban), Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

A gyémántpiac a gazdasági lassulás ellenére csúcsra járt Kínában és Indiában 2013-ban. Bár az európai eladások a folytatódó gazdasági bizonytalanság miatt mérséklődtek, a drágakő legnagyobb piacán, az USA-ban, valamint a harmadik legnagyobb fogyasztó Japánban összességében emelkedett. Mindkét államban erős volt a kereslet a tavalyi év első felében, ami a becslések szerint kitarthatott az év hátralévő részében is. Legalábbis  erre lehet következtetni a piaci szereplőkből a tavaly júniusi Las Vegas-i gyémántkiállításon sugárzó optimizmusból.

A fejlődő országok gazdaságai és Európa is lassulnak

A fejlődő országok gazdaságai és Európa is lassulnak; Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

A gyémánt értéke jelentősen, közel ötszörösére nő, amíg a bányákból a piacokra kerülnek, ennyit adnak hozzá az ékszergyártók és a kiskereskedők. Míg a nyersgyémánt-termelés 14,8 milliárd dollár bevételt hozott, addig a gyártók már 47,2 milliárd dollárrért adták tovább az ékszerbe foglalt köveket a kiskereskedőknek, akik azokért 72,1 milliárdot kasszíroztak. A nyersgyémánt-termelés a legvonzóbb pont ebben az értékláncban, a  gyártók 16-20 százalékos hasznot tudtak elérni.

 

Az ékszergyártás és a kiskereskedelem során nő a legjobban a gyémánt értéke

 

Az ékszergyártás és a kiskereskedelem során nő a legjobban a gyémánt értéke; Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

A gyémántbányászat a második legnagyobb profittermelő és marzsa a legmagasabb az értékláncon belül

 

A gyémántbányászat a második legnagyobb profittermelő és marzsa a legmagasabb az értékláncon belül; Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

Az egyetlen szegmens, amely versenyképes marginokat tud elérni, az a kiskereskedelem, ahol az olyan láncok, mint a Tiffany & Co. vagy a Cartier 11-14 százalékos profitra képesek. Az értéklánc egyéb részei kevésbé profitábilisak, a gyémánt vágása és csiszolása csak 1-8 százalék közötti nyereséget hoz.

Forrás: De Beers, Conclude Zrt.Egyre több olyan gyémánt került a piacra 2012 óta, amelyekről csak speciális laboratóriumi vizsgálat során derül ki, hogy azok valójában mesterségesen létrehozott, úgynevezett szintetikus gyémántok.  (Ezek akkor szabályszerűek, ha tartalmaznak lézerrel bevésett egyedi azonosító számot és nevet.) Az International Gemological Institute például tavaly májusban ezer darab kő tesztelésére kapott megbízást, melynek során kiderült, hogy abból 600 szintetikus volt. Ezek némelyike – iparági források szerint – olyan szennyeződéseket tartalmazott, amelyek révén első látásra természetesnek tűntek. A De Beers’ Diamond Trading Company Research Center több kínai és indiai laboratóriumról is tud, ahol a mesterséges gyémántokat feljavítják.

Erre válaszként a De Beers és az olyan független laborok, mint a AG&J, a HRD és az IGI új gyémántvizsgálati eszközöket fejlesztettek ki. A De Beers a minap bejelentette, az általa megalkotott érzékelő – hitelesítés céljából – nagy mennyiségben képes kiszűrni a szintetikus gyémántokat. Az eszköz kipróbálása során egyébként nem fedeztek fel szintetikumokat.


A gyémántbefektetési piac megőrizte vonzerejét. A befektetők továbbra is keresik a módját annak, hogy tőkét kovácsoljanak a gyémántárak növekedéséből, arra Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.apellálva, hogy a gyémánt – az aranyhoz és a platinához hasonlóan – a következő évek egyik legjelentősebb alternatív befektetésévé válhat. Az értékelésükkel kapcsolatos folyamatos nehézségek, az azonnali piac és meggyőző teljesítmény, mint referencia hiánya ellenére egyre több olyan alap jön létre azzal a céllal, hogy a gyémántpiaci hozamok várható robosztus növekedéséből részesedjen. Ilyenek: a Pink Iguana (melybe 10 ezer és 1 millió font közötti összegekkel lehet beszállni), valamint a rugalmas ki- és beszállási lehetőséget kínáló Swiss Asset Advisors alapja,  továbbá a Singapore Diamond Exchange-é (ez a magánkézben lévő börze közép- és hosszútávú befektetési potenciálokat keres), végül a Diamond Asset Advisors konstrukciója, ami a Harry Winstonnal van partnerségben, de a legjobb úton van afelé, hogy csatlakozzon a Swatch Grouphoz, amely megvásárolta a Harry Winston Diamond kiskereskedelmi részlegét.

A gyémántbefektetési piac kialakulásához azonban mindenekelőtt átlátható árazásra, független gyémántárazási forrásokra van szükség.

Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

A gyémántbiznisz kulisszatitkai I.

A gyémántbiznisz kulisszatitkai II.

A gyémántbiznisz kulisszatitkai III.

A gyémántbiznisz kulisszatitkai IV.

A gyémántbiznisz kulisszatitkai V.- Gyémántpiaci értéklánc

A gyémántbiznisz kulisszatitkai VI. – A nyersgyémánt piac

A gyémántbiznisz kulisszatitkai VII. – A nyers gyémántpiactól a csiszolt gyémántokig

A gyémántbiznisz kulisszatitkai VIII. – Gyémántpiaci kihívások, trendek

A gyémántbiznisz kulisszatitkai IX. – Hosszútávú trend: emelkedő gyémánt árak

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442