Címlap Aranypiaci elemzések A gyémántbiznisz kulisszatitkai V.- Gyémántpiaci értéklánc

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A gyémántbiznisz kulisszatitkai V.- Gyémántpiaci értéklánc
2014. február 05. szerda, 07:54

 

Conclude Daily Gold

Három szakaszon és megannyi kézen megy keresztül a gyémánt, amíg a kibányászott, nyers formájából drágakővé válik. Míg ezalatt a gyémántdarab értéke legalább a nyolcszorosára nő, minden kibányászott 5 karátból csak 1 kerül az ékszerbe, a többi elveszik a vágás és csiszolás során, illetve csupán ipari gyémántnak alkalmas.

Forrás: whybecausescience.com, Conclude Zrt.
Annak fényében, hogy a gyémántkereskedelem immár több mint ezeréves múltra tekint vissza, meglepőnek tűnhet, hogy ezalatt mily kevéssé változtak azok a kereskedelmi módszerek, amelyek révén a gyémánt eljut Európába. Természetesen a gyártási technológia jelentősen fejlődött, melynek eredményeként a válogató és minősítő folyamatok ma már egyre nagyobb része gépesítettek, s mind a kereskedelmi útvonalak, mind a szállítási eszközök változtak. Mindezek ellenére, amíg a gyémánt a bányákból az ékszerüzletek kirakatáig eljut, még mindig nem nélkülözheti az emberi érintést. Szakértő kezek és szemek becsülik fel az egyes gyémántdarabok minőségét és értékét, miközben a vágási és csiszolási munka döntő része továbbra is kis, családi tulajdonú műhelyekben folyik, ahol a kézművesek életre szóló tapasztalatukkal varázsolják a kitermelt gyémántokat csillogó drágakövekké.

Ma a legtöbb bányacég magántulajdonú, a befektetők, valamint a minősítő testületek szoros felügyelete alá tartozik, tevékenységeik és pénzügyeik nagyrészt nyilvánosan ismertek. Bárki felkeresheti például a kiállítótermeiket. Ám az értéklánc közepén lévők tevékenységei a legutóbbi időkig kisebb figyelmet kaptak, s azok még a gyémántkereskedelem többi tagja előtt is kevésbé átláthatók. Ezért érdemes külön kitérni rájuk.

Forrás: thediamondco.com, Conclude Zrt.
Mielőtt a gyémánt eljut a fiatal párokhoz, akik az abból készült gyűrűvel eljegyzik egymást, vagy a férfiakhoz, akik feleségüknek kedveskednek kerek házassági évfordulójuk alkalmából egy gyémánt-nyaklánccal, három állomáson mennek át (lásd grafikonunkat). Az első, kutatási-termelési szinten a földből kibányászott gyémántot a gyártó kiválogatja és értékesíti. Onnan a második, középpiaci szakaszba jut, ahol vágják, csiszolják és ékszerré alakítják. Ezt követően kerül a harmadik, kereskedelmi szintre, ahol eljuttatják a végfelhasználókhoz. 

 

 

 

 

A gyémánt értéklánc értékesítési modellei

A gyémánt értéklánc értékesítési modellei, Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

 

Mialatt a gyémánt a bányából az ékszerboltokba kerül, a karátban kifejezett értéke folyamatosan, nyolcszorosára vagy akár még annál is jobban nőhet

 

Mialatt a gyémánt a bányából az ékszerboltokba kerül, a karátban kifejezett értéke folyamatosan, nyolcszorosára vagy akár még annál is jobban nőhet; Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

 

Ennek az értéknövelésnek a jó része azonban a termelés során elvész. 5 karátnyi kibányászott nyersgyémántból mindössze 1 karát kerül egy ékszerdarabba. Az eredeti 5 karát közel felét – 2,3 karátot – ipari gyémántokként különítik el (ezek nem drágakő-minőségűek), 1,7 karát pedig a vágás és a csiszolás közben tűnik el.


A felszínre hozott gyémántnak csak a 20 százalékából lesz drágakő

 

A felszínre hozott gyémántnak csak a 20 százalékából lesz drágakő; Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

 

 

Forrás: Bain & Company, Inc.; Conclude Zrt.

 

A gyémántbiznisz kulisszatitkai I.

A gyémántbiznisz kulisszatitkai II.

A gyémántbiznisz kulisszatitkai III.

A gyémántbiznisz kulisszatitkai IV.

A gyémántbiznisz kulisszatitkai V.- Gyémántpiaci értéklánc

A gyémántbiznisz kulisszatitkai VI. – A nyersgyémánt piac

A gyémántbiznisz kulisszatitkai VII. – A nyers gyémántpiactól a csiszolt gyémántokig

A gyémántbiznisz kulisszatitkai VIII. – Gyémántpiaci kihívások, trendek

A gyémántbiznisz kulisszatitkai IX. – Hosszútávú trend: emelkedő gyémánt árak