Címlap Aranypiaci elemzések Miért jó, ha van arany egy befektetői portfolióban? – III. rész

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Miért jó, ha van arany egy befektetői portfolióban? – III. rész
2015. november 10. kedd, 11:55

 

Egy hüvelykujj-szabály szerint az erős USA-dollár automatikusan vezet alacsonyabb aranyárhoz, amit az empirikus adatok alátámasztanak. Mindazonáltal ez a kapcsolat asszimetrikus: az a kár, amit az erős dollár okoz az aranyárban, jóval kisebb, mint amekkora hátszelet ad a gyenge zöldhasú a sárga nemesfém drágulásának – állapította meg Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői június végén megjelent, Stöferle által immár kilencedik alkalommal jegyzett tanulmányukban. E témát járjuk körül az arany befektetői portfolióban való szerepeltetését elemző sorozatunk harmadik részében.


Forrás: investmentwatchblog.com, Conclude Zrt.

 

Alapvető szabály, hogy egy valuta erőssége vagy gyengesége csak egy másik valutához viszonyítva állapítható meg, keresztárfolyamuk alapján. Ám mivel az összes vezető valuta az utóbbi időben – különösen a 2008-as pénzügyi válság kitörése óta – mintha inkább abban versenyezne, hogy melyikük értékelődik le jobban, a valutaárfolyamok minimális információt adnak, egyéb mutatókat kell keresni. Ilyen az arany, amelyre Stöferle és Valek nem mint árupiaci termékként tekint, hanem valutaként. Speciális tulajdonságai miatt a sárga nemesfém a legpiacképesebb termék volt a múltban, ennek köszönhető, miért van folyamatosan fontos szerepe a globális pénzügyi rendszerben. Szemben a mai papírpénzekkel, az aranyat nem lehet „nyomtatni”, ezért különösen alkalmas az összehasonlításra.

 

Az egyik mód egy valuta reális erejének meghatározásához a különböző valutákat tartalmazó valutakosarakon keresztül történik. Ez jóval átfogóbb képet ad, mint az egyes valutaárfolyamok összevetése. Gyakran használatos mérték a dollár számára az US dollar index (USDX), az ugyanis megmutatja a dollar relatív értékét külföldi valutakosarak által.  Ez a kosár jelenleg a következő valutákat tartalmazza, a következő súlyokkal:

 

Euró 57,8%,

Jen 13,6%,

Angol font 11,9%,

Kanadai dollár 9,1%,

Svéd korona 4,2%,

Svájci frank 3,6%.

 

Az USDX akkor emelkedik, amikor a dollár átváltási értéke növekszik a kosárban lévő valutákhoz képest, és akkor csökken, ha a dollár értéke is mérséklődik. A következő grafikonon látható, hogy a dollár közel 50 százalékot esett 1985-2011 között e valutakosárhoz viszonyítva. Onnan elemelkedett, de még most is csak az 1985-ös szinttel kacérkodik, a lélektanilag fontos 100-as szintet teszteli, és jelenleg komoly esély van rá, hogy a trendvonal fölé fog tudni törni.

 

Az US-Dollar-Index (USDX)

 

Forrás: Incrementum, Conclude Zrt.

Az USDX erős negatív korrelációban van az arannyal. Régebben az USDX rallyja az esetek többségében az aranyár emelkedésével járt együtt és fordítva, mint azt a következő grafikon is mutatja.

Az USDX és az arany

 

Forrás: Incrementum, Conclude Zrt.

A dollár és az arany viszonya még világosabban látszódik, ha azokat az időszakokat nézzük, ha az erőteljes emelkedő, illetve csökkenő időszakokat vesszük.

 

Az USDX változása és az arany hozama 1976-2015 között, bika és medve periódusokban

 

Forrás: Incrementum, Conclude Zrt.

A fenti táblázatból az USDX és az arany közötti fordított korreláció egyértelműen kitűnik. Sőt még az is, hogy az USDX és az arany nem csak általában mozogtak egymással ellentétesen (az együttmozgási koefficiens: -0,63), hanem ez az USDX bika vagy medvepiaca idején volt erőteljes.

A World Gold Council (WGC) tanulmánya ugyanerre a következtetésre jutott az alapján, hogy megvizsgálta az arany éves teljesítményét zuhanó, emelkedő és stabil dollár idején. Az eredmény: az aranyár akkor nőtt a legjobban (14,9 százalékkal), amikor a dollar gyengült. Míg dollárerősödéskor az arany átlagos hozama – 6,5 százalék volt.

 

Különösen érdekes a nyilvánvaló asszimetria: az aranyár több mint kétszer jobban drágult, amikor a dollár gyengült, mint amennyire olcsóbbodott, amikor a zöldhasú erősödött. A WGC-tanulmány azt is megmutatta, az arany és a részvények közötti korreláció, éppúgy, mint az árupiaci termékeké, kisebb a dollár erősödésekor. Márpedig ez lényeges információ egy portfolió összetételének a meghatározásakor.

 

Az aranyár éves mozgása, volatilitása és korrelációja leérteklődő, stabil és felértékelődő dollár idején, valamint az arany korrelációja a részvény és az árupiacokkal csökkenő, stagnáló és emelkedő dollárkörnyezetben
 

Forrás: Incrementum, Conclude Zrt.

A történelmileg negatív korreláció az arany és a dollár között úgy tűnik, még a szokásosnál is gyengébb volt 2014-ben, amikor is a dollár rallyzott, ezzel szemben az arany oldalazott. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy a feltörekvő piacok (mindenekelőtt Kína és India) aranyárra kifejtett hatása az utóbbi években nagyobb jelentőségű lett. Míg az aranykereslet az 1970-es, 1980-as években gyakorlatilag teljes egészében a fejlett országokra korlátozódott, addig ma a keresletnek már csaknem kétharmada a feltörekvő piacokról érkezik. A Stöferle-Valek páros elemzése szerint a feltörekvő piaci reálkamatok változása egyre erősebben hat az arany befektetési keresletére.

Ezért a jövőben nemcsak a dollár, hanem a yüan és a rúpia várható erejét is figyelemmel kell kísérni az aranyár prognózis készítésekor.

 

Forrás: Incrementum, Conclude Zrt., Conclude Daily Gold

 

 

 Miért jó, ha van arany egy befektetői portfolióban? – I. rész

 Miért jó, ha van arany egy befektetői portfolióban? – II. rész