Címlap Hírek A svájci frank erősödése betett az alpesi luxusóra-iparnak

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A svájci frank erősödése betett az alpesi luxusóra-iparnak
2015. január 19. hétfő, 08:17

 

Conclude Daily Gold

Érzékenyen érinti a svájci óraipart, hogy az alpesi ország központi bankja eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöböt, emiatt ugyanis a frank több mint 15 százalékkal erősödött az uniós pénzzel szemben. A New York-i luxusékszer-gyártó Tiffany & Co. eladásai pedig már novemberben és decemberben is csökkentek, mérsékelte is ez évi nyereség-előrejelzéseit. Csak a hongkongi kereskedők számoltak be enyhe keresletnövekedésről. Összességében a fő csiszoltgyémánt-árindex 2,5 ponttal alacsonyabban, 132,9 ponton nyitott pénteken, mint hétfőn.

Forrás: www.ablogtowatch.com, Conclude Zrt.

 

Keserű szájízzel mentek el a héten, mától 23-áig tartó hagyományos, éves genfi óra show-ra a svájci óragyártók, miután központi bankjuk múlt csütörtökön eltörölte a frank euróval szembeni 1,2-es árfolyamgátját. Emiatt az alpesi ország luxusékszer-készítői történetük egyik legnagyobb kihívásával szembesülnek. A bejelentést követően a Vacheron Constrantin és az IWC márkákat is gyártó Richemont részvényei 16 százalékkal estek a zürichi tőzsdén – ekkora zuhanásra több mint két évtizede nem volt példa.


Bár a nyersgyémánt-piacon a tavaly év végi lanyhulást követően fokozódott a kereskedelmi aktivitás, most minden szem a dél-afrikai De Beers reakcióit kutatja – közölte egy antwerpeni kereskedő. Mindenesetre a piac nem vagy csak enyhe árváltozást vár a De Beers-től és az iparág másik óriásától, az orosz Alrosától, miközben arra számít, hogy a magas készletek és a szűk likviditás miatt jelentős mennyiségű új termék nem talál majd gazdára. 

 

A csiszolt gyémántárak a nem kielégítő évvégi forgalom hatására lefelé mozogtak az elmúlt hónapban

A csiszolt gyémántárak a nem kielégítő évvégi forgalom hatására lefelé mozogtak az elmúlt hónapban; Forrás: polishedprices.com, Bloomberg, Conclude Zrt.


A De Beers és a botswanai kormány 50-50 százalékos tulajdonában lévő Debswana egyébként azt tervezi, hogy 10 egész testes átvilágító berendezést üzemel be négy botswanai bányájában, miután a gyanú szerint drágaköveket loptak el a világ legnagyobb drágakő-gyártójától. A gyémántok értéke és kis mérete csábítja a tolvajokat – ismerte el a Debswana.

A Tiffany & Co. részvényei több mint 10 éve nem látott mértékben estek, miután a gyenge ünnepi luxusékszer-szezonra hivatkozva a cég visszavágta éves előrejelzéseit. Múlt hétfői közlése szerint a New York-i székhelyű társaság novemberi és decemberi globális eladásai 1 százalékkal, 1,02 milliárd dollárra csökkentek. A cég eredményét a devizapiaci mozgások és a japán kereslet folytatódó esése, valamint az amerikai piac meglepetésszerű lassulása nyirbálhatja meg.


Forrás: polishedprices.com, Bloomberg, Conclude Zrt.