Címlap Hírek Aranyáremelkedésre utal a Franco-Nevada jó harmadik negyedéve

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Aranyáremelkedésre utal a Franco-Nevada jó harmadik negyedéve
2015. november 16. hétfő, 15:44

 

Conclude Daily Gold

Kedvező harmadik negyedéves eredményekről számolt be a Franco-Nevada arany royalty társaság, ami azért jó hír a sárga nemesfémbe fektetőknek, mert gyakran a kanadai cég teljesítménye előre jelzi az arany várható mozgását.


Forrás: http://www.northernontariobusiness.com;Conclude Zrt.

A Franco-Nevada Corp. ásványi készletein 85 637 arany egyenértékű unciás (GEO: Gold Equivalent Ounces, a különböző nemesfémeket arany egyenértékre számolják át, ez összesen 103 millió dollár volt az utolsó 3 hónapban) árbevételt ért el 2015 harmadik negyedévében és 7,8 millió dolláros bevétele származott olaj- és gázeszközeiből. Nettó jövedelme 15,2 millió dollárra rúgott, ez részvényenként 10 dollárcent, míg a kiigazított nettó jövedelme 19,4 millió dollárra, részvényenként 0,12 dollárcentre. A kiigazított adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás (EBITDA) előtti eredménye 78 millió dollár lett, részvényenként 50 dollárcent.

 



A Franco-Nevada diverzifikált portfoliója továbbra is jól teljesít – értékelt David Harquail, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Az eredmények értékét növeli, hogy abban a 610 millió dolláros Antamina ezüst streaming – azaz a bányászatból származó jövőbeni pénzáramlásból való részesedésre jogosító – befektetés jövedelemtermelő hatása még nem szerepel, mivel annak pénzügyi zárása csak októberben történt meg. A novembertől finanszírozott Cobre Panama arany- és ezüst streaming projekt pedig csak 2018-ban járulhat hozzá a termelés növekedéséhez. A Franco-Nevada nettó adóssága közel 330 millió dollár, s emellett még 270 millió dolláros, le nem hívott hitelkerettel is rendelkezik, mely megfelelő alapot jelent ahhoz, hogy tovább bővítse portfolióját.

A cég bevételeinek 90 százaléka származott nemesfémből (83 százalék aranyból, 7 százalék a Platina-csoport tagjaiból), 79 százaléka Amerikából (19 százaléka az USA-ból, 23 százaléka Kanadából, 37 százaléka Latin-Amerikából). A Candelaria akvizíció miatt értékesítési költségei és kiadásai megugrottak. Az olaj- és gázkitermelési bevételek az árak csökkenése miatt jelentősen estek. A készpénztermelés 72,4 millió dollárral növelte a működő tőkét.

 

A Franco-Nevada harmadik negyedéves eredményéből egy részvényre 21 dollárcentnyi osztalékot fizet, december 17-én.

 

A Franco-Nevada bevételei és arany uncia egyenértéke eszközkategóriánként

 

Forrás: http://www.northernontariobusiness.com;Conclude Zrt.

Részletesen:

 

Antamina, Peru: a Franco-Nevada októberben 610 millió dollár – készpénzből és hitelből finanszírozott – előleg megfizetése fejében vette meg ezt az ezüst szerződést (silver stream) a Teck Resources Limited-től. A várakozások szerint az Antamina 900 ezer és 1,1 millió ezüst egyenértékű (12,3 ezer-15 ezer arany egyenértékű) uncia bevételt termel majd a negyedik negyedévben 2015-ben.

 

Cobre Panama, Panama: a First Quantummal véglegesített a nemesfém streaming megállapodás értelmében november 3-án 337,9 millió dolláros előleget fizetett abból az 1 milliárd dollárból, amelyet szintén készpénzből és hitelkeretből teremt elő.

 

Hitelkeret: A Franco Nevada 1 milliárd dollárra fogja növelni hitelkeretét, melynek rendelkezésre állási idejét 2020 novemberéig meghosszabbították.

 

Az amerikai aranyeszközökből származó  arany egyenértékes uncia 14 618-ra nőtt a Goldstrike, a Bald Mountain és a Gold Quarry magasabb termelése következtében, ami részben egyensúlyozta a Marigold és a Fire Creek/Midas projektek kisebb hozzájárulását, melyek legutóbbi fúrásai azonban pozitív eredménnyel kecsegtetnek.

 

A kanadai eszközökből származó  arany egyenértékes uncia csökkent a Hemlo and Sudbury alacsonyabb termelése miatt. Az Ontarióban található Lake Shore Gold és Kirkland Lake Gold ugyanakkor pozitív fúrási eredményekről számolt be. A Pretium Resources 540 millió dolláros építésfinanszírozási csomagot jelentett be a Brucejack projektre, ahol a Franco-Nevadának 1,2 százalékos royalty-ja van. A 2 százalékos royalty-t eredményező Phoenix aranyprojektben a Rubicon Minerals átmenetileg felfüggesztette a föld alatti munkákat, mivel felülvizsgálja a geológiai modelljét, és kivitelezési tervet készít.

 

Latin-Amerikában a Candelaria erős negyedévet zárt, 19 081 arany egyenértékes unciával. Ennek hatására a Lundin Mining 26 százalékkal megemelte a következő négy évben várható nemesfém-termelést. A Guadalupe streaming megállapodás keretében a Franco-Nevada 4 millió dollárral, 8 millióra növelte finanszírozását.

 

A Sabodala és a Mine Waste Solutions közel 60 százalékkal járult hozzá a világ többi részéből érkező 

arany egyenértékes unciához. A True Gold elindította a Karma bányaprojektet, mely kitermelése 2016 első negyedévének végén kezdődhet meg. Ezt a Franco-Nevada 10,4 millió dollárral finanszírozta, amivel teljes kiadása 63,4 millióra nőtt. A Perseus Mining bányászati megállapodást írt alá az elefántcsontparti kormánnyal a Sissingue projektről, abban a reményben, hogy a termelés elindításáról még az idén döntés születhet.

 

Az olaj- és gázeszközökből 7,8 millió dollár jött, nagyjából ugyanannyi, mint 2014 azonos időszakában. November 6-án a Franco-Nevada további 0,29 százalékos részesedést vásárolt a Weyburn Unionban, 6,2 millió kanadai dollárért.

 

Forrás: Franco-Nevada, Conclude Zrt.