Címlap Hírek Platina, palládium: rakéták begyújtva!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Platina, palládium: rakéták begyújtva!
2013. február 08. péntek, 08:06

 

Conclude Daily Gold

A platina 4, a palládium 16 hónapos árfolyamcsúcsára jutott, annak hatására, hogy az amerikai autóipari eladások megugrottak.

A két nemesfém ára azért lőtt ki, mert azokat – a ródiummal együtt – a benzinüzemű személygépkocsik és A növekvő autókatalizátor- kereslet repíti a platina- és palládiumárakat. Forrás: mining.com, Conclude Zrt.teherautók katalizátoraiként használják fel. A platina unciája 1720 dollár fölé került a New York-i árutőzsdén, s idei 11 százalékos drágulása révén 2011 augusztusa óta először, többe kerül az utóbbi hetekben 1650-1680 dollár közé beszorult aranynál. Közel ennyivel, 9 százalékkal, 760 dollárra emelkedett a palládium árfolyama is. Azért tudta a növekvő autóipari kereslet rekordszintekre hajtani a féltucat nemesfémből álló Platina-csoport két prominens tagját, mert azok rendkívül koncentrált, mindössze két országtól – több mint háromnegyed részben Dél-Afrikától, valamint Oroszországtól – függő globális kínálata beszűkült.

A dél-afrikai platinaipar a harmadik legnagyobb termelője, a Lonmin Plc. bányájában tavaly augusztusban történt vérfürdő óta nem tud magához térni, a világ első számú platinatermelőjét, az Amplatsot pedig bányászai sztrájkjai és az egekbe szökő költségek jelentős létszámcsökkentésre és bányabezárásokra kényszerítettek. Oroszország akkora palládium-készletet tart, mely piacra vitelével vagy éppen ellenkezőleg, azok visszatartásával képes befolyásolni az árak változását, márpedig megfigyelők szerint e készlet elfogyott, illetve közel került a kimerüléshez. Nem kizárt, hogy hamarosan a ródium árfolyama is elindulhat felfelé, miután az jelenleg rekord alacsony, csaknem 90 százalékkal marad el a 2008. szeptemberi válság kitörése előttitől, s e nemesfémből egyötöddel-egyhatoddal kevesebb is elegendő a benzines autókatalizátorokba, mint a platinából. 

 

Platina árfolyama 2008-tól, Forrás: InfoMine.com; Conclude Zrt.Palládium árfolyama 2008-tól, Forrás: InfoMine.com; Conclude Zrt.

 

Forrás: New York Mercantile Exchange, Conclude Zrt.