Címlap Hírek Dollár és euró helyett aranyat a tartalékokba!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Dollár és euró helyett aranyat a tartalékokba!
2013. március 14. csütörtök, 09:03

 

Conclude Daily Gold

Dollár és euró helyett egyre több aranyat és egyéb devizát tesznek tartalékaikba a feltörekvő országok – hívta fel a figyelmet a World Gold Council.

A feltörekvő országok jegybankjai tizenkét év alatt meghatszorozták tartalékaikat, azok 2012 végén már 12 Jegybanki aranytartalékok. Forrás: www.hangthebankers.com, Conclude Zrt.ezermilliárd dollárt tettek ki. A tartalékok között a dollár és az euró együttes aránya fokozatosan, 78-ról 74 százalékra csökkent – ezen belül a zöldhasúé jobban, mint az uniós fizetőeszközéé – az arany és az egyéb devizáké pedig nőtt. E trend különösen a válság 2008-as kitörése után gyorsult fel, s a World Gold Council legfrissebb jelentésében arra számít, hogy a két fő deviza részaránya a következő években 65 százalékig mehet le, a tartalékok 8-8 százalékát az arany és a japán jen teheti ki, a maradék angol fontból, kanadai dollárból, kínai jüanból, ausztrál dollárból, dán koronából és svájci frankból állhat.

A leginkább az arany, a jüan és az ausztrál dollár iránti nőhet meg a feltörekvő országok jegybankjainak kereslete. Különösen a kínaiaké, akik szeretnék, ha a jüan idővel felváltaná a dollárt a világ tartalékvaluta szerepében, ez azonban a 3600 milliárd dolláros tartalékai között hivatalosan alig másfél százalékot kitevő aranyarány jelentősebb növelése nélkül nehezen megvalósítható. Érdekes, hogy az USA-dollár és az arany mellett a legkedveltebb menedékeszköznek számító svájci frank részaránya lehet a legalacsonyabb – a dán koronával együtt –, mindössze 1 százalék.  Magyarország közel 35,9 milliárd eurós február végi tartalékából 32,3 milliárdnyi szunnyadt konvertibilis devizában – hogy mely fizetőeszközökben és milyen megoszlásban, azt a Magyar Nemzeti Bank nem részletezte. Aranyból azonban mindössze 120 millió eurónyit tartott, miután Magyarország – a világtrenddel szembemenve – a rendszerváltáskor még 65 tonnás sárganemesfém-készletét szinte teljes egészében értékesítette, abból mára alig 3 tonna maradt.

A feltörekvő országok tartalékai között a dollár aránya 47 százalékra csökkenhet a 12 évvel ezelőtti 62-ről   

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.