Címlap Hírek BRICS: dollár helyett az SDR legyen az új tartalékvaluta!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
BRICS: dollár helyett az SDR legyen az új tartalékvaluta!
2013. április 08. hétfő, 10:23

 

Conclude Daily Gold

A Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló – nevük angol kezdőbetűjéből képzett rövidítéssel – BRICS-országok március végi durbani csúcstalálkozójukon ismét felvetették, a dollár helyett a jelenleg csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elszámolási egységeként, a tagországai hitellehívási lehetőségeinek kifejezésére szolgáló SDR-t (angolul: Special Drawing Rights) kellene a világ első számú tartalékvalutává felfejleszteni.

Úgy vélik ugyanis, az SDR stabilitást vinne a világ pénzügyi rendszerébe, melyet – mint fogalmaztak – a A BRICS-országok vezetői Durbanben. Forrás: africarguments.org, Conclude Zrt.magántulajdonban lévő amerikai Federal Reserve jelentős mértékű dollárkibocsátásain keresztül szétzilál. Egyúttal változtatnának az SDR értékét meghatározó valutakosár összetételén. Az IMF igazgatósága által ötévente felülvizsgált SDR-valutakosárban a nemzetközi kereskedelemben leggyakrabban használt pénznemek szerepelnek, 2016-ig például négy valuta: az USA-dollár 41,9, az euró 37,4, az angol font 11,3, a japán jen 9,4 százalékos súllyal. Azáltal, hogy a BRICS-országok szerint a Fed ezermilliárd dollárokat pumpál a világgazdaságba, hogy az kilábaljon a válságból, a zöldhasú egyre instabilabbá válik. Sérelmezték azt is, hogy a fejlett országok jegybankjai a saját valutájukkal árasztják el a világot, ami negatívan hathat a szegényebb országokra.

Már amennyiben például Kína szegénynek számít, miután GDP-je alapján 2011 óta már a világ második legnagyobb gazdasága. Az IMF és a Világbank helyett a BRICS-országok egy új globális fejlesztési intézményt szeretnének, ami elősegíthetné az USA-dollár első számú globális tartalékvaluta szerepének csökkenését a nemzetközi kereskedelemben. E célból a tavaly Forrás: zanza51194.edublogs.org, Conclude Zrt.egymás között 75 milliárd dollár értékben kereskedett Brazília és Kína éppen Durbanben írt alá megállapodást arról, hogy a következő három évben áruforgalmukból évente mintegy 30 milliárd dollárt saját valutáikban számolnak el. Dacára annak, hogy a BRICS adja a világ népességének közel felét, 14 ezermilliárd dolláros összesített GDP-jük nagyjából az Egyesült Államokéval egyenlő. Ha a dollár elveszítené tartalékvaluta-szerepét, ez gyorsan megváltozhatna. Kína a közös erőfeszítéssel párhuzamosan azért is küzd, hogy a dollár helyett a jüan legyen a tartalékvaluta. Mivel ez szakértők szerint megfelelő mértékű aranyfedezet nélkül nem lehetséges, folyamatosan vásárol a sárga nemesfémből, bár ezt az ország hivatalos statisztikái még nem mutatják. A feltörekvő országok amúgy tartalékaik között a dollárt és az eurót amúgy is egyre nagyobb arányban váltják fel a sárga nemesfémmel, a két deviza együttes aránya a tizenkét évvel ezelőtti 78-ról 2012 végére 74 százaléAz MNB bejárata. Forrás: www.owl.hu, Conclude Zrt.kra csökkent, miközben az aranyé lassan már a 10 százalékot közelíti. 

Magyarország március végi, közel 35,5 milliárd eurós nemzetközi tartalékából mindössze 248 millió eurónak megfelelő volt az SDR. A kétezres években a legmagasabb, 1074 millió SDR-nyi tartalékkal 2009. szeptember végén rendelkezett az ország, ami a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása miatt kötött, 23 hónap futamidejű készenléti IMF-hitelmegállapodásnak a következménye. A 10 537 millió SDR értékű kölcsön a magyar kvóta tízszerese volt. Ennek terhére a kormány 2008-ban 4,2 milliárd, 2009-ben 3,4 milliárd SDR-t hívott le.

Forrás: IMF, Magyar Nemzeti Bank, Conclude Zrt.