Címlap Hírek Már az olimpiai aranyérem is csak nyomokban tartalmaz aranyat

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Már az olimpiai aranyérem is csak nyomokban tartalmaz aranyat
2013. április 24. szerda, 14:10

 

Conclude Daily Gold

És ez fokozottan igaz a tőzsdei aranykereskedelemre. Száz uncia aranyra szóló adásvétel mögött mindössze 1 uncia fizikai arany van – állította a kanadai CBC tévécsatorna „Az arany titkos világa” címmel minap közölt összeállításában.

A Fort Knox-i aranytároló. Forrás: coolinterestingstuff.org, Conclude
Ez felerősítheti azt a világszerte jó ideje keringő feltételezést, miszerint a Bank of Canada, a Bank of England, a FED és Fort Knox trezorjaiban nincs annyi arany, mint amennyi a kimutatásaikban szerepel. A tévéműsor aktualitását az adja, hogy az utóbbi napokban jelentősen leértékelődött hagyományos menedékeszköz iránti őrült kereslet kielégítésére világszerte számos helyen nem állt rendelkezésre elegendő fizikai arany.


A CBC részben már ismert, érdekes tényeket közölt a sárga nemesfémről:

A világon 2013. március végén 171 300 tonna arany létezett, ez az akkori árfolyamon 8,7 ezermilliárd kanadai dollárt ért. Ritkasága és értéke miatt a valaha kitermelt összes arany még mindig a forgalomban van, ugyanakkor egyre kevesebb nyereségesen kitermelhető arany van a föld mélyén.

A kitermelt arany 50 százalékából ékszer készül, 40 százaléka aranyrudak, -érmék formájában befektetésként szolgál, 10 százalékát pedig az ipar hasznosítja.
A torontói Royal Plaza Building. Forrás: forum.skyscrperpage.com, Conclude Zrt.

Az arany nemcsak ritkasága és szépsége miatt számít kincsnek, hanem vonzó kémiai és fizikai tulajdonságai miatt:

- ellenáll a legtöbb vegyszernek, és megőrzi fényét, még akkor is, ha esetleg évezredekig a föld alatt fekszik;

- kémiailag semleges, soha nem rozsdásodik, és nem irritálja a bőrt;

- emberi fogyasztásra alkalmas, luxus dekorációként is használatos, Ázsiában pedig gyümölcsökben, lekvárokban, kávéban és teában rendszeresen megtalálható.


Az arany kiváló hővezető. A torontói Royal Bank Plaza Building 14 ezer ablakát vékony – összesen 70 kilogramm, 3,65 millió kanadai dollár értékű – aranyréteg borítja, s mivel ellenállnak a hősugaraknak, nyáron hűvösen, télen pedig melegen tartják az épületet.

A 100 százalékos tisztaságú arany annyira rugalmas, hogy abból akár a tű fokán átfűzhető géAz 1912-es és a 2012-es olimpia aranyérméi. Forrás: nationaltreasures.nla.gov.au, technologystemibs2012.wordpress.com, Conclude Zrt.pselyeAz 1912-es és a 2012-es olimpia aranyérméi. Forrás: nationaltreasures.nla.gov.au, technologystemibs2012.wordpress.com, Conclude Zrt.m készíthető. Ez olyan könnyű, hogy kézzel is könnyedén formázható. 1 uncia arany több mint 80 kilométerre elnyújtható.


És végezetül: miért is ér egyre kevesebbet az olimpiai aranyérem? Az 1912-es olimpián a győzteseknek átadott aranyérmék teljes egészében aranyból készültek, súlyuk 250 gramm volt. Ezek a 24 karátos tisztaságú érmék ma 13 ezer kanadai dollárt érnének. Ezzel szemben a tavalyi londoni olimpia aranyérméi már csak 6 gramm aranyat tartalmaztak, azaz közel 42-szer kevesebbet, mint 1912-ben!

A CBC videója elérhető innen.

 

Forrás: CBC, Conclude Zrt.