Címlap Hírek Intervencióval verné fel az arany és a platina árát Dél-Afrika

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Intervencióval verné fel az arany és a platina árát Dél-Afrika
2013. május 29. szerda, 08:03

 

Conclude Daily Gold

A világ legnagyobb platina- és egyik vezető aranytermelőjeként e két árupiaci termék leértékelődését megsínylő Dél-Afrika kormánya a kínálatba és a keresletbe való mesterséges beavatkozással akar áremelkedést előidézni.

Susan Shabangu dél-afrikai bányaipari miniszter. Forrás: www.polity.org.za, Conclude Zrt.A tervezett állami arany- és platinapiaci intervencióval kapcsolatban Susan Shabangu bányaipari miniszter keddi, fokvárosi parlamenti felszólalásában csupán annyit árult el, hogy annak célja fenntartani e szektorok életképességét. Mint közölte: „utasítottam az illetékeseket, hogy sürgősen tárják fel az összes lehetőséget egy állami beavatkozásra és dolgozzanak ki egy mentőtervet”. Az intervenciók mind a kínálati, mind a keresleti oldalt érintenék.

Dél-Afrika a világ legnagyobb platinatermelőjeként a második számú Oroszországgal egyetértett abban a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló – nevük angol kezdőbetűjéből képzett rövidítéssel – BRICS-országok március végi durbani találkozóján, hogy megkísérlik valahogyan kezelni a többlet fémkínálatot. Dél-Afrikában attól tartanak, hogy az államnak nem lesz szüksége radikális beavatkozásra ahhoz, hogy csökkenjen a platinakínálat, elvégzik ezt helyette a bányacégek azzal, hogy dolgozóikat elbocsátják. Az Anglo American Platinum nemrégen 14 ezer dolgozót kívánt utcára tenni, hogy tavalyi veszteségét az idén nyereségbe fordítsa, ám a szakszervezetek, a kormány és a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus tiltakozása miatt egyelőre meghátrált.

A platina unciája több mint 35 százalékkal ér kevesebbet a 2008. márciusi rekordjához képest és 6,5 százalékkal marad el az év eleji nyitóárhoz képest

Forrás: Reuters, Infomine.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Reuters, Infomine.com, Conclude Zrt.