Címlap Hírek Továbbra is a mélyben a ródium ára

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Továbbra is a mélyben a ródium ára
2013. augusztus 13. kedd, 07:45

 

Conclude Daily Gold

Igencsak olcsó a ródium, elemzők mégis csak a hosszú távú befektetőknek ajánlják a beszállást, mivel nem kizárt, hogy a Platina-csoportba tartozó nemesfém árfolyama csak évek múlva lódulhat meg.

Ródium beszerelése autókatalizátorba. Forrás: www.bloomberg.com, Conclude Zrt.
A júliusi 925 dolláros mélypont után hétfőn 960 dolláron cserélt gazdát a ródium, így a palládiummal szembeni árelmaradása 1997, míg a platináéval közel egy évtizede nem volt ilyen nagy. Míg elemzők szerint a Platina-csoportba tartozó féltucat nemesfémek többsége – köztük is mindenekelőtt a palládium – valószínűleg túlszárnyalja az aranyat és az ezüstöt az idén, a befektetőknek egyelőre azt tanácsolják, óvakodjanak a ródiumba való gyors beszállástól.

E nemesfém jelentősebb drágulására ugyanis rövidtávon nem lehet számítani, egyrészt azért, mert a fő felhasználási területe, a katalizátorok gyártása csak kis mértékben emelkedhet, másrészt a ródium nagyfokú újrahasznosítása miatt. Hiszen az, hogy az autóipar ródiumfogyasztása 2007-2012 között 10 százalékkal esett vissza, csak részben tudható be az autógyártás visszaesésének. „A válság kitörése előtt még 2200 dollárba került ródium árcsökkenéséhez az is vezetett, hogy az autógyártók elkezdték kispórolni a katalizátorokból, márpedig ez adja a kereslete 85 százalékát” – hívta fel a figyelmet Jeremy Coombes, a Johnson Matthey brit multinacionális vegyipari és nemesfém-gyártó cég ügyvezető igazgatója. Adataik szerint a ródium újrahasznosítása 35 százalékkal nőtt 2007-2012 között, több mint 8 tonnával növelve a kínálatot, miközben a ródiumbányászat 3,1 tonnával visszaesett. Optimizmusra adhat okot ugyanakkor, hogy a ródium az Euro VI. környezetszennyezési előírás jövő évi életbe lépése miatt a –különösen a nitrogéndioxid-kibocsátások leszorításában hasznos – ródium továbbra is a katalizátorok elengedhetetlen alkotórésze marad.

„Néhány évnek azonban el kell telnie, amíg a mostani trend megfordul és a ródium ára elindulhat felfelé” – véli Grant Sporre, a Deutsche Bank elemzője. A ródiumot – a platinához hasonlóan – elvileg az drágíthatná, hogy globális kínálatának négyötöde az elégedetlen bányászok sztrájkjai miatt puskaporos levegőjűnek számító Dél-Afrikából származik. Ám az utóbbi öt évben felhalmozódott bőséges készlettel még jó ideig átvészelhető a termeléscsökkenés. E magas készlet tartja alacsonyan az árakat kereskedők szerint. Bár a Deutsche Bank ródium ETF-jébe április elejétől 21 ezer uncia áramlott, egynegyeddel növelve azok állományát, az árfolyamok mégsem változtak, mert volt elég fizikai ródium kínálat, amely ezt ellensúlyozta. Az utóbbi másfél évtized jelentős volatilitása miatt az elemzők is tanácstalanok, hogy valóban olcsó-e most a ródium?

A ródium (narancssárga) árfolyamának mozgása fokozatosan elszakadt a platináétól (lila) és a palládiumétól (kék)

 

A ródium (narancssárga) árfolyamának mozgása fokozatosan elszakadt a platináétól (lila) és a palládiumétól (kék); Forrás: InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Reuters, Johnson Matthey, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük, hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442