Címlap Hírek Nő az ezüst kereslete az arany rovására

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Nő az ezüst kereslete az arany rovására
2013. augusztus 26. hétfő, 07:25

 

Conclude Daily Gold

A világ drágakő- és ékszeripari központjának számító Indiából júliusban 109,69 millió dollár értékű ezüstöt vittek külföldre, az exportált nemesfém összértéke 184 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál – tette közzé a mumbai székhelyű Drágakő és Ékszer Exportfejlesztési Tanács.

Ezüstékszerek egy indiai üzletben. Forrás: www.livemint.com, Conclude Zrt.
Ezzel szemben arany ékszerekből az idei hetedik hónapban a tavaly júliusi 1,5 milliárd dolláros kivitelnél több mint 70 százalékkal kevesebbet, 441,4 millió dollárnyit exportált a világ második legnépesebb országa. Valamennyi nemesfémet tekintve az indiai drágakövek és ékszerek kivitele összességében 17 százalékkal, 2,49 milliárd dollárra esett vissza egy év alatt. A nemesfémek piaci árfolyama – a palládium kivételével – jelenleg alacsonyabb az egy évvel korábbinál, így a világpiacon  hétfőn reggel unciánként 1400 dollárhoz közel gazdát cserélt arany például 20 százalékkal ért kevesebbet az elmúlt hónapban, mint 2012 júliusában.

Az elmúlt egy év alatt még az aranynál is jobban értékelődött le a hétfőn reggel 24 dollárt ért ezüst, exportja mégis kiugró mértékben nőtt, a szakértők szerint elsősorban a közép- és kelet-európai országok keresletének hatására. A szürke nemesfém iránti növekvő igény részben azzal magyarázható, hogy sok ékszervásárló úgy gondolja: az ezüst vételét jobban megengedheti magának, mint az aranyét. Az ezüst drágulását emellett a növekvő ipari kereslet is előidézte. Különösen a napenergia hasznosítása, valamint az egészségügy - azon belül is a belgyógyászat és a fogászat - ezüstfelhasználása növekszik évről évre. A befektetők, illetve numizmatikusok is élnek azzal a lehetőséggel, hogy most olcsóbban juthatnak az ezüsthöz. Az amerikai pénzverde, a US Mint az ezüstérmékből az idei év első hét hónapjában az egy évvel korábbinál többet, 29 millió unciát értékesített, ez a júliusi 19,71 dolláros unciánkénti átlagárfolyamon számítva 571,6 millió dollárt ért. Ha a világgazdaság élénkülése tartós marad, az a fizikai ezüst iránti keresletet tovább növelheti mind az ékszereket, mind az ipari keresletet nézve.

Forrás: Gems and Jewellery Export Promotion Council, Conclude Zrt.