Címlap Hírek Munkot kigolyózzák a Barrickból?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Munkot kigolyózzák a Barrickból?
2013. szeptember 23. hétfő, 09:40

 

Conclude Daily Gold

A Barrick Gold részvényesei és befektetői változásokat szeretnének a világ legnagyobb aranytermelő cég igazgatóságában, melynek keretében a magyar származású alapítótól, Peter Munktól – aki Demján Sándorral közösen a magyarországi székhelyű TriGránit-csoportnak is a tulajdonosa – is megválnának, tájékoztatta a Wall Street Journalt egy magát megnevezni nem kívánó forrás.

Peter Munk. Forrás: business.financialpost.com, Conclude Zrt.
A tavaly októbertől zuhanó, az akkori szinteknél most 20-30 százalékkal alacsonyabb nemesfém-árak és az ezzel párhuzamosan emelkedő bányászati költségek a világ legtöbb aranybányász cégéhez hasonlóan a Barrickot is jelentősen megviselték. A torontói székhelyű bányásztársaság augusztus végéig már közel 13 milliárd dolláros goodwill (magyarul: cégérték) leírásra kényszerült.

Az Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában 27 bányát működtető Barricket az rengette meg a legjobban, hogy a 8,5 milliárd dollár értékűre taksált, szakértők által a világ legambiciózusabb arany- és ezüstfeltáró vállalkozásának tartott chilei Pascua Lama projektjét a bíróság – az ivóvíz-szennyezéstől tartó lakossA leállított chilei Pascual Lama-projekt. Forrás: Barrick, Conclude Zrt.ág nyomására – idén áprilisban leállíttatta. Ez nagymértékben belejátszott abba, hogy a cég az idei második negyedévét 8,6 milliárd dolláros veszteséggel zárta (ez részvényenként 8,55 dollárnak felel meg), ami miatt negyedéves osztalékát részvényenként 5 dollárcentre mérsékelte. Ráadásul azt is bejelentette, hogy tovább csökkenti a munkaerő- és tőkeköltségeit. De nemcsak ezek miatt zuhant a Barrick-részvények árfolyama már majdnem 50 százalékkal az idén, hanem a Munk által tavaly társelnökké tett John Thorntonnak 2012-ben kifizetett 11,9 millió dolláros úgynevezett kinevezési bónusz idén áprilisi nyilvánosságra kerülése miatt, ami ellen a Barrick-részvényesek – köztük Kanada féltucat legnagyobb nyugdíjalapjának kezelői – hevesen tiltakoztak. „A cég túlságosan azonosult Munkkal és utódaival, valamint magával az igazgatósággal, ez jelenti ma a Barrick egyik problémáját” – panaszolta az elégedetlen részvényesek szószólója, a torontói székhelyű Maison Placements Canada Inc. elnöke, John Ing, ami a WSJ névtelen forrása szerint Munk és az igazgatóság elmozdítását jelenti.
 

Bár idei mélypontjáról elmozdult, a Barrick-részvény még mindig alig a felét éri az év elejéhez képest

 

Bár idei mélypontjáról elmozdult, a Barrick-részvény még mindig alig a felét éri az év elejéhez képest;Forrás: Wall Street Journal, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Wall Street Journal, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442