Címlap Hírek Az ezüst király Silver Wheaton jól teljesít

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az ezüst király Silver Wheaton jól teljesít
2013. november 13. szerda, 07:13

 

Conclude Daily Gold

52 százalékkal több ezüstöt és aranyat értékesített a nemesfém-bányák megműveléséből származó jövőbeni pénzáramlásokat eladó, úgynevezett royalty, más néven stream cég, a Silver Wheaton a harmadik negyedévben, ezüstegyenértékben 7,8 millió unciát. Ebből 5,7 millió uncia ezüstöt és 35,3 ezer uncia aranyat.
Forrás: www.miningweekly.com, Conclude Zrt.

Az értékesítés megugrása az egy évvel korábbinál 32 százalékkal alacsonyabb ezüst- és aranyárakkal magyarázható, ami élénkítette a nemesfémek iránti keresletet. A megugró értékesítéshez elegendő muníciót biztosított a cég termelése, ami szintén rekordot ért el a harmadik negyedévben, a 8,9 milliós – az egy évvel korábbinál 17 százalékkal nagyobb – ezüstegyenértékből 6,8 millió volt az ezüst és 34,8 ezer uncia az arany. Az értékesítésből származó 166,4 millió dolláros bevétel 3 százalékkal volt magasabb a 2012 harmadik negyedévinél. A cég 77,1 millió dolláros nettó bevétele 36 százalékkal, a működési cash-flowja 8 százalékkal lett alacsonyabb.

Az aranyértékesítésből származó bevétel részarányának növekedése miatt az átlagos készpénzköltség unciánként ezüstegyenértékben 4,73 dollárra ugrott az egy évvel korábbi 4,16-ról, az ezüsté 4,13 dollár, az aranyé 386 dollár lett. Egy törzsrészvényre 9 dollárcent osztalék jutott a harmadik negyedévben a cég osztalékpolitikája értelmében, miszerint a negyedéves osztalék egyenlő az előző négy negyedév átlagos működési cash flow-jának 20 százalékával.

A Hudbay perui Constancia projektje. Forrás: www.minerandina.com., Conclude Zrt.
A Silver Wheaton egyébként felülvizsgálta a 2017-ig szóló termelési prognózisait. Eszerint 2017-ben 42,5 millió uncia ezüst egyenértéket – azon belül 210 ezer uncia aranyat – termel, szemben az idei évre várt 33,5 millió unciával, melyen belül az aranyé 145 ezret tehet ki. Emellett a Silver Wheaton két partnerével is szerződést módosított. A kanadai Hudbay Minerals Inc. perui Constancia projektjéből származó aranykitermelés 50 százalékát átveszi. A szintén kanadai Barrick Gold Corp.-pal pedig azért kellett változtatnia, mert a kanadai cég ideiglenesen felfüggesztette a Pascua-Lama projektet – kivéve a környezetvédelmi intézkedéseket és a szabályozásnak való megfelelést –, aminek eredményeként a Silver Wheaton a Barrick három bányájából kitermelt ezüstöt nem 2016, hanem 2017 végéig veszi meg.

És hogy mit jelent a címben megfogalmazott állítás, miszerint a Silver Wheaton jól teljesít? Azt, hogy az idén mindössze 38%-ot veszített az értékéből, szemben az aranybánya ETF HUI-val, mely 49%-ot, míg az ezüstbányákat tömörítő SLVP 48%-ot. Ami viszont a Silver Wheaton esetében figyelemre méltó, hogy a cash cost mind az arany, mind az ezüst esetében rendkívül alacsonynak mondható, és a mostani nyomott nemesfémárak mellett is egészséges a cash-flow. A cég a jelenleginél sokkal alacsonyabb nemesfémárakat is kibírna, azaz érdemes a befektetők figyelőlistájára helyezni ezt a céget, mert ha az arany, ezüst árfolyamok újra emelkedő trendbe állnak, ez a cég különösen esélyes a „rakétázásra”.

 

A Silver Wheaton ára „mindössze” 38%-ot esett az idén

 A Silver Wheaton ára „mindössze” 38%-ot esett az idén; Forrás: Bullion Street, Conclude Zrt.

 

Forrás: Bullion Street, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442