Címlap Hírek Fokozódik az indiai aranyéhség. Hiába csapnak le a csempészekre.

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Fokozódik az indiai aranyéhség. Hiába csapnak le a csempészekre.
2014. március 06. csütörtök, 11:50

 

Conclude Daily Gold

Az indiai kormány a nagykereskedők aranykészleteit összeveti a bankok és állami tulajdonú kereskedők által importált mennyiségekkel, sokadik kísérletet téve a csempészet megállítására.

Forrás: www.rediff.com, Conclude Zrt.
Az intézkedés hiányokat idézhet elő a fizikai arany piacán, miután a hatóságok elkobozzák az érvényes származásihely-tanúsítvánnyal nem rendelkező sárga nemesfémeket, ami csak még tovább növelheti a már tavaly év végén Londonban unciánként 160 dolláros rekordra szökött indiai aranyfelárat. Tiltakozásul az indiai szakszövetség, az India Bullion and Jewellers Association 1200 tagja – kereskedők és ékszerészek – azt tervezik, hogy március 10-én, hétfőn nem nyitnak ki.


A hatalmasra duzzadt külkereskedelmi hiány leszorítása érdekében India – Kína után a világ második legnagyobb aranyfogyasztója – korábban már számos intézkedéssel, köztük 10 százalékos importadóval próbálta mérsékelni a sárga nemesfém beáramlását. Ennek hatására ugyan az aranybehozatal visszaesett, hiányt okozva a piacon, ám egyúttal fellendült a csempészet. A hivatalos adatok szerint India körülbelül 750 tonna aranyat importált 2013-ban, de a World Gold Council szerint illegálisan további 200 tonna kerülhetett az országba.

Prithviraj Kothari, a RiddiSiddhi Bullions Ltd. tulajdonosa. Forrás: haryanaabtak.com, Conclude Zrt.Aranyat Indiában csak állami tulajdonú vagy külföldi kezekben lévő magánbankok, valamint kormányzati hátterű kereskedő cégek hozhatnak be és adhatnak tovább a helyi ékszerészeknek. Az ellenőrzések persze a szabályt betartóknak is kellemetlenséget okoznak. „125 kilogramm, azaz 4400 uncia aranyam vesztegel immár egy hónapja feleslegesen az Ahmedabad repülőtéren” – panaszolta Prithviraj Kothari, India első számú ékszercége, a RiddiSiddhi Bullions Ltd. tulajdonosa.


A vámosok viszont attól tartanak, az illegális szállítmányoknak még így is csak egy részét sikerül azonosítaniuk. Bár az indiai pénzügyminisztérium és központi bank elismerte, hogy a csempészet jelentősen megnőtt, addig nem akarnak lazítani az importszigorításokon, amíg a kereskedelmi deficit nem kezd csökkenni.

A jelenleg 80 dolláros aranyfelárat ugyanakkor az április 7-én kezdődő és május 12-éig tartó indiai parlamenti választások is befolyásolhatja. Hiszen elemzők arra számítanak, hogy a szavazók megvonják a bizalmat a tíz éve kormányzó Kongresszus Párttól és a jelenleg ellenzéki hindu nacionalista Bháratija Dzsanata Pártot segítik hatalomra. Nem kizárt, hogy emiatt a mostaninál instabilabbá válna a hatalmas állam kormányzása, ennek láttán pedig a befektetők a részvényekből és az ingatlanokból az aranyba menekíthetik pénzeiket, ami ismét a sárga nemesfém drágulását idézné elő. 

 

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442