Címlap Hírek Harcol a Goldcorp az Osiskóért

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Harcol a Goldcorp az Osiskóért
2014. április 15. kedd, 09:28

 

Conclude Daily Gold

Megemelt ajánlattal próbálja a kanadai Goldcorp meggyőzni a szintén kanadai Osisko Mining Corp. tulajdonosait, akik két hónapja ellenségesnek minősítették a közeledését és inkább a barátinak tartott, ugyancsak kanadai Yamana Gold Inc.-nek adnák el a cég 50 százalékát.

A Malartic aranybánya a kanadai Quebecben. Forrás: www.osisko.com, Conclude Zrt.
Az Osisko Mining Corp. menedzserei még február közepén minősítették ellenségesnek a cég eszközeinek 50 százalékáért a Goldcorp által január közepén tett felvásárlási ajánlott, s inkább a baráti Yamana Gold Inc.-nek adnák el részvényeiket. Az Osisko fő vonzereje a kanadai Quebecben található, alacsony költségű Malartic aranybánya. Működésének 2011. áprilisi megkezdése óta ez év januárjáig több mint 1,114 millió uncia aranyat termelt, a havi 50 ezer  unciás rekordtermelésének köszönhetően mára a legnagyobb aranybányává vált Kanadában.


A Goldcorp eredetileg 6,3 kanadai dollárt ajánlott egy Osisko-részvényért, de miután a Yamana, szinte a semmiből előbukkanva 7,60 kanadai dollárt sem sajnált az Osiskóért, a Goldcorp 7,65-re emelte a tétet –igaz a cég a csomag egy részét Goldcorp részvényekkel fizetné ki-, ami 3,6 milliárd dolláros összvételárat jelent. A Goldcorp 21,5 milliárd dolláros értékével a Barrick Gold után a második legértékesebb aranybányacég a világon, míg a Yamana piaci értéke tavaly év végén 6,5 milliárd dollárt tett ki.


Forrás: mining.com, Conclude Zrt.A Goldcorp ajánlata mellett szól, hogy nyílt és egyértelmű, annak elfogadásához nincs szükség közgyűlési jóváhagyásra, így a pénzügyi zárás is hamarabb megtörténhet, a Goldcorp készpénzállományának és hitelképességének köszönhetően akár már április végén. Ezzel szemben a Yamana által felajánlott partnerségi megállapodás magában foglalja az Osisko adósságainak átstrukturálását és egy nemesfém-streaming – azaz a bányászatból származó jövőbeni pénzáramlásból való részesedésre jogosító – visszavásárlási opciót. A kanadai CIBC bank szerint a befektetők is jobban örülnének a Goldcorp beszállásának, még ha annak megemelt ajánlata csak hajszállal magasabb a Yamanáénál. Az Osisko megszerzésével a Goldcorp kis kockázat felvállalásával érhet el növekedést, elfogadható költségek mellett és a Goldcorpnak most megfelelő mennyiségű készpénze és hitelfelvételi lehetősége is van.

Az Osisko menedzsment  a honlapjukra is kitett nyílt levélben azzal érvel a Goldcorp ajánlatának elutasítása mellett, hogy azáltal hogy az Osisko részvényesek a vételár egy részét Goldcorp részvényben kapnák, a jó részvényt cserélnék rossz részvényre, mert a Goldcorp a részvényesek számára nagyobb geopolitikai, fejlesztési és jogi kockázatokat rejt, mint az Osisko részvény. Sőt – tették hozzá – ahogy azt a történelem is igazolta, az olyan magas minőségű, egyedi eszközök, mint amilyenek az Osiskóé, gyakran nagyobb megtérülést generálnak, mint a Goldcorphoz hasonló, nagyon diverzifikált cégek. Az Osisko éppen most kezdett kutatni a kanadai Malartic szomszédságában, további, gazdaságosan kitermelhető ásványi vagyon után, ami hosszú távon növelheti a részvényei értékét.

Nyomásgyakorlásként egyébként az Osisko menedzsmentje január végén még pert is indított a Goldcorp ellen a quebeci legfelsőbb bíróságon, azt állítva, hogy a Goldcorp visszaélt bizalmas információkkal, megszegve a titkos megállapodásukat, miszerint nem tesz ellenséges felvásárlási ajánlatot az Osiskóért.

Mindezek fényében igencsak izgalmasnak tűnik az Osisko május közepi közgyűlése, melyen kiderülhet, a részvényesek melyik oldal érveit tartják erősebbnek. Úgy tűnik, valami végre kezd elindulni az aranybányász-szektorban, amiből a részvények esetleges drágulásán keresztül a kisbefektetők is profitálhatnak.


Míg a célponttá vált Osisko részvénye több mint 50, a Goldcorpé 12 százalékkal drágult az idén, addig a Yamanáé stagnált

 

Míg a célponttá vált Osisko részvénye több mint 50, a Goldcorpé 12 százalékkal drágult az idén, addig a Yamanáé stagnált; Forrás: mining.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: mining.com, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442