Címlap Hírek Vége a platina és a palládium szárnyalásának?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Vége a platina és a palládium szárnyalásának?
2014. június 18. szerda, 06:49

 

Conclude Daily Gold

Ahogy 13 éve nem látott, 864 dolláros csúcsra repítette a dél-afrikai bányászok 20 héten át tartó sztrájkja a palládium unciánkénti árfolyamát, úgy annak múlt heti lezárulása lefelé lökte a jegyzést, s meglehet, még korántsincs vége az esésnek.

Dél-afrikai sztrájkoló bányászok. Forrás: online.wsj.com, Conclude Zrt.
A béreiket keveslő dél-afrikai bányászok szakszervezete a múlt héten megállapodott az ország nagy platina- és palládiumtermelőivel, mint az Anglo American Platinum Ltd., az Impala Platinum Holdings Ltd. és a Lonmin Plc. A három cég együttesen 2,1 milliárd dolláros bevételkiesést szenvedett el a január óta tartó sztrájk miatt, ami a leghosszabb és a legköltségesebb Dél-Afrika történetében, s a 2009-es recesszió óta először vezetett az ország GDP-jének a csökkenéséhez. Ha minden jól megy, július 1-jén újraindulhat a termelés – közölte Sue Vey, a Lonmin szóvivője.


A dél-afrikai események azért hatnak jelentősen a féltucat fémből álló Platina-csoport két legfontosabb tagjának árfolyamára, mert az ország a világ éves platinakínálatának több mint 70 százalékát adja, míg a palládium-termelésben több mint 35 százalékos részesedésével Oroszország mögött a második. Vagyis nélküle nehezen lehetne kielégíteni az autókatalizátorok alapanyagaként használt fémek növekvő keresletét.


Egy hét alatt nagyot esett a platina és a palládium árfolyama

Egy hét alatt nagyot esett a platina és a palládium árfolyama; Forrás: Bloomberg, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

Forrás: Bloomberg, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442